Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит рожден ден на Михаил Светлев

БНР Новини
Снимка: личен архив

Роден е на 6 март. Притежава великолепно чувство за хумор. Говори забавно, разказите му будят усмивка, а спомените, които пази, могат да запълнят стотици страници. За жалост рядко е пял в България. Защо - ще научите от него. Срещнахме се нарочно, за да донесе от своите записи, осъществени на различни сцени и с различни диригенти и партньори. Поканих го в студиото и неусетно премина един час.
Нашият гост в „Български изпълнители“ ще бъде тенорът Михаил Светлев. В предаването ще чуете само част от неговите спомени, както и няколко записа. Впрочем две от оперите са знакови за кариерата на Михаил Светлев – „Трубадур“ и „Аида“ на Верди - две от гостуванията му на софийска сцена. Дискографията му включва още няколко документални регистрации - „Селска чест“ на Маскани с Виенската държавна опера, „Борис Годунов“ на Мусоргски с Миланската скала, „Симон Боканегра“ на Верди с Нидерландската опера. Участва в интеграла на SONY на операта „Борис Годунов“. „Балкантон“ издава негова дългосвиреща плоча с опери арии, а „Гега Ню“ диск с известни канцонети.
Иначе името на Михаил Светлев може да бъде открито сред имената на видни българи, завършили Софийската духовна семинария. През 1958 г. печели сребърен медал на конкурса Верчели в Италия. Работи в Музикалния театър в София. Получава договор за солист в Пасау, Германия, и след много перипетии успява да замине. След това пее в Мюнхен, Бремен, Дюселдорф и къде ли още не.
Благодарение на чудесния си глас е включен в екипите, поставящи „Борис Годунов“ първо в Милано, после в Лондон, Париж, Вашингтон. „Пишеха, че съм най-добрият Димитрий“ – казва Светлев.
Живее дълги години в Съединените щати, но сега вече е в Германия. Щастлив е със семейството и трите си деца.
Автобиографичният разказ ще ви забавлява, ще ви върне към едни славни времена, ще чуете за срещи с едни от най-известните певци, режисьори и диригенти от края на 20 в.

„Запазих себе си във тоз световен хаос
С много труд получих щастие, радост и признателен аплауз...
И щастлив ме прави мисълта, че на света част от себе си съм дал“

пише Михаил Светлев в малка книга, събрала римуваните му спомени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна