Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1300 деца са били подпомогнати от Фонда за лечение на деца през 2014-а

| обновено на 06.03.15 в 15:17

Център "Фонд за лечение на деца" представи днес отчета за дейността си през 2014-а година. Фондът е подпомогнал най-голям брой деца от създаването си преди 10 години  1284. В същото време разходите за 2014-а са с около един милион лева по-малко спрямо 2013-а година. 

Основната заслуга за реализираните икономии има успешното въвеждане от здравното министерство и Фонда на европейския формуляр S2. Този документ служи за своеобразна държавна гаранция и дава възможност българските деца да се лекуват във водещи клиники в Европейския съюз на значително по-ниски цени от преди. Благодарение на него се избягва и необходимостта парите за съответното лечение да се превеждат предварително. 

И през 2014-а година Фондът отчита ръст в заявленията на деца, които търсят подпомагане за лечение в България. В огромната си част става дума за нуждаещи се от медицински изделия за операции. При тези случаи Здравната каса заплаща самата операция, но в клиничната пътека не са включени разходите за медицински изделия и родителите трябва да ги платят от джоба си или да потърсят помощ от Фонда за лечение на деца.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна