Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЮНЕСКО осъди разрушаването на древния асирийски град в Ирак

| обновено на 06.03.15 в 17:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЮНЕСКО нарече военно престъпление унищожаването на древния асирийски град Нимруд в Северен Ирак. Генералният секретар на организация Ирина Бокова осъди с "най-голяма сила" действията на екстремистите и призова всички политически и религиозни лидери в района да се противопоставят на това варварство.

Групировката "Ислямска държава" е започнала да разрушава с булдозери ценен археологически обект древния асирийски град Нимруд в северната част на Ирак. За поредната варварщина на ислямистите съобщи на страницата си във Фейсбук иракското министерство на туризма.

Град Нимруд е основан през 13-и век преди Христа и се намира на брега на река Тигър на около 30 км югоизточно от град Мосул, който от месец юни е под контрола на "Ислямска държава".

Иракският археолог доктор Ламия ал-Гайлани изрази надежда, че унищожаването на толкова ценни артефакти ще предизвика по-силна световна реакция, дори военна намеса в Ирак:

Това е една от най-големите трагедии. Никога не съм мислела, че може да се случи. Това е заличена история. Ако разрушаваш руините, разрушаваш собствената си история. Трябва да спасим каквото е останало!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна