Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: Борисов реагира "аварийно", назначавайки Бъчварова – човекът, на когото има най-голямо доверие

Снимка: БГНЕС

Оставката на Светлозар Лазаров дори ще бъде закъсняла. Той трябваше да я подаде след неуспеха на акцията в Лясковец. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" политологът-анализатор Стойчо Стойчев, наблюдавал дълго работата на ДАНС като част от екипа на фондация "Риск Монитор":

От друга страна, както главният секретар на МВР, така и председателят на ДАНС са като цяло част от изпълнителната власт, чийто висш орган е правителството. И не може против волята на правителството някакви хора да настояват и да упорстват да останат на тези постове, защото те, в крайна сметка, изпълняват държавна политика.

Друг е въпросът защо се наложи министър Вучков да подаде оставката си като знак на протест срещу отказа на премиера да го подкрепи в смяната на двете ключови назначения, каза Стойчев. Има известна логика в действията и на Вучков, и на Борисов, коментира той спекулациите за оказан натиск от ДПС да не бъдат уволнявани двамата ръководители:

Според мен до известна степен има основание за тези спекулации, доколкото се наложи ДПС да подкрепя заема за 16 млрд. лева миналата седмица. От друга страна, може би вътрешният министър малко преигра с тази оставка и изнерви премиера, донякъде заслужено, защото, в крайна сметка правителството е екипна игра. Не може всеки един министър в момента, в който реши, да хвърля оставката си и да си тръгне обиден, понеже не е успял да постигне някакъв ключов свой приоритет.

Стойчев е на мнение, че Борисов е предпочитал да изчака с оставките на Писанчев и Лазаров, защото няма достатъчно подготвени хора за техни наследници. Той реагира "аварийно", назначавайки начело на ведомството Румяна Бъчварова – човекът, на когото има най-голямо доверие.

Кандидатурата на г-жа Бъчварова не бих казал, че е авангардна идея. И друг път е имало външни на системата хора, които са вършили добре своята работа. Има плюсове и минуси и на двете неща. Ако имате професионалист, той по-лесно би навлязъл, да кажем, в оперативната и ежедневна работа на съответното ведомство и би спестил едни 2-3 месеца навлизане. От друга страна, когато имате професионалист, той е много по-логично и очаквано да бъде свързан със съществуващи лобита в институциите, да има изградени някакви зависимости, които да му попречат да провежда безпристрастни и обективни реформи.

Обикновено професионалист не се назначава, когато се търси реформа, а устойчивост на добри практики, коментира той. В сектор "Сигурност" обществото очаква реформи, допълни  Стойчев. Според него сблъсъкът в момента е за ръководството на МВР, а не за това на ДАНС. Гаранцията, че ДАНС няма да бъде използвана нерегламентирано, се състои в ограничаването на правомощията ѝ до аналитична дирекция, която само събира информация.

Ако начело на тази агенция бъде сложен човек с достатъчно голям морал и уважение в обществото, той би могъл да бъде гаранция, до голяма степен, че службата няма да бъде използвана за политически цели, а не за целите, за които е създадена.

Президентът има право да откаже да подпише указа за назначаване на новия председател на ДАНС, припомни Стойчев. Според него обаче това няма да се случи, защото управлява близка до него партия и кандидатурата вероятно ще бъде съгласувана.

Интервюто на Борислава Борисова със Стойчо Стоев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна