Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Радулов: Бъчварова ще успее да извърши реална реформа, ако не забрави предложенията на Вучков

Добре е за председател на ДАНС да бъде назначен външен човек

Снимка: www.dnevnik.bg

Хората, външни за системата, надценяват влиянието и възможностите на Цветанов в МВР. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" експертът по сигурността проф. Николай Радулов.

Имаше хора, които издигна на определени постове, но, бидейки на среден ръководен пост до него, той ги е издигнал на едно ниво по-високо. Така че не бих определил професионалистите, заемащи между средното и най-висше ниво длъжности, повишени по негово време, като "негови хора".

Министър Вучков беше доказан професионалист и дори при управлението на Цветанов, което търпеше много критики, той беше здравомислещият човек в екипа, който се опитваше да прави реформи, коментира анализаторът. Той оцени като "голяма безсмислица", че Вучков е бил отстранен, а веднага след това е било свършено онова, за което той е милеел – отстраняването на Лазаров и Писанчев. Той припомни, че по време на управлението на кабинета "Орешарски" Борисов е заявявал, че иска същото и дори е казвал, че иска те да бъдат съдени:

Аз си мисля, че, като честен човек, министър Вучков вярваше, че това, което Борисов заявяваше в опозиция, е истина.

В последните години повечето министри на вътрешните работи, ако изключим Бонев, са юристи, припомни Радулов. Като адвокати, те инстинктивно са имали рефлекс, противоположен на посоката, в която ведомството трябва да работи, каза той:

Но, не забравяйте, че има един страхотен проблем в МВР – проблемът с регистрацията на престъпленията, със статистиката, с реалните данни и с това, което ни се демонстрира. Само между 20 и 30% от престъпленията се регистрират. Това нещо един статистик, един изследващ анализатор, какъвто е г-жа Бъчварова, мисля, че може да вникне и да разруши този омагьосан кръг.

Бъчварова ще успее да извърши реална реформа, ако не забрави предложенията на министър Вучков, убеден е Радулов. Според него Спиридонов е подходящ за главен секретар на МВР. За ДАНС проблемът е по-сложен, защото законът иска начело да е професионално лице, а практиката е за назначение на политическо.  Според Радулов може би трябва да се помисли за външно назначение на поста.

Интервюто на Борислава Борисова с проф. Николай Радулов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна