Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко месеца преди да бъде убит, Борис Немцов е бил заплашван

Убийството на Борис Немцов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко месеца преди да бъде убит, руският опозиционен политик Борис Немцов е писал до правоохронителните органи, че е бил заплашван, но не е получил отговор. Руското издание "Новое время" публикува преписката, която се е водила между Следствения комитет и Борис Немцов във връзка със заплахите, които той получавал. Според документните полицията изобщо не е реагирала на сигналите, като е сметнала, че не е налице състав на престъпление. Заплахите идвали от някой си Дмитрий Филипов и били отправени във Фейсбук.

Аргументирайки своите опасения Борис Немцов е написал, че и преди е бил нападан, като мотивите са били политическа омраза по време на избирателната кампания в Ярославъл, където той беше депутат в областната Дума. След проверка на сигналите, следствените органи са написали, че не са получили в определения срок данни от социалната мрежа за лицето Дмитрий Филипов и затова не могат да започнат съдебно производство.

Междувременно една от сътрудничките на Борис Немцов съобщи, че ден преди да бъде застрелян в центъра на Москва, той е написал бележка, в която споменава, че руски десантчици от Иваново са искали да се свържат с него, за да разкажат как техни колеги са били убити по време на сраженията в Югоизточна Украйна.

Борис Немцов през последните месеци работеше върху доклад с работно заглавие "Войната на Путин", в който възнамеряваше да разобличи руската военна намеса в съседната държава.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна