Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Гечев: Новият дълг от 8 млрд. евро е равен на натрупания от социалистическа България

Снимка: БГНЕС

Подписано е скандално споразумение със САЩ. Такова до момента са подписали 121 страни. До момента споразуменията 117 от тях са реципрочни. Изключения правят България, Кайманските острови, Бахамите и Британските Вирджински острови.

Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС проф. д-р ик. н. Румен Гечев по повод споразумението между правителствата на България и САЩ за подобряване опазването на данъчното законодателство в международен аспект.

По силата на така подписаното споразумение България трябва предоставя информация на САЩ за физически и юридически лица, свързани със САЩ по един или друг начин, а няма да получава такава информация за български физически или юридически лица, които осъществяват дейност на територията на САЩ.

Единствената до момента страна-членка на ЕС, която се е съгласила на такъв унизителен едностранен договор, е България. И това с абсолютна наглост, в последния момент, без информация се дава на парламента и на комисията въпреки нашите намерения и искания да бъде отложен този въпрос за допълнителна информация.

Преди гласуването не е имало становище на МВнР, а представителите на Министерството на финансите са се опитали да заблудят депутатите, изтъкна Гечев. Само трима души от "БСП лява България" са гласували "против". Според депутата по този начин се пречи да се установи дали български капитали са "изтекли" към САЩ  и каква част от тях са "мръсни пари", и коментира думите на министър Горанов, който заяви пред медиите, че мотивите за сключването са с гриф "секретно":

Обяснението, че  България е страна, която в случая се трактува по-зле от пигмеите в Африка, е секретно. Може би е секретно, за да не берем срама, да не се срамуват българските граждани. Отсега ви казвам, че не може да има нищо секретно. Не може да се иска гласуване от комисията на парламента, при което излиза, че някои от чиновниците на Министерство на финансите знаят за този секрет, а ние – депутатите, не знаем. Ами, вижте, то си има секретно деловодство.

Отсега ви казвам, че няма какво да пише в този секретен документ. Аз изчетох няколко десетки договора, стотици страници, от сайта на Министерството на финансите на САЩ. Те са общодостъпни. Няма такъв секретен договор.

Според Гечев оставката на министър Веселин Вучков е знак за огромни катаклизми в самата ГЕРБ и в отношенията ѝ с партньорите.

Цветанов казва, че научава за промяната в поста на министъра на вътрешните работи в пленарна зала от речта на премиера след разговори на премиера с представители на някои от другите партньори. Това говори за липса на комуникация, за напрежение. Очевидно ще бъдем свидетели на разчистване на сметки.

Депутатът оцени като положително явление изказаната от Станишев подкрепа към Борисов за оставките на шефа на ДАНС и главния секретар на МВР.

Ако двете основни партии в Европа – ЕНП и ПЕС, и в България техните проекции работят заедно за приемането на България в Шенген, аз мисля, че едва ли има разумен български гражданин, когото това би го разтревожило. По-скоро това внася известно успокоение, че най-после, макар и по отделен проблем, намираме обща почва за разговор.

Бившият държавен глава Георги Първанов обвини Борисов в авторитаризъм по същия повод. Гечев оцени разминаването в позициите така:

Всичко, което е добре за БСП, е лошо за АБВ и обратното.

АБВ и г-н Първанов разбират, че всякакво затопляне на отношенията между другите партньори на ГЕРБ и част от опозицията, по определени въпроси с ГЕРБ, не работи за АБВ, тъй като АБВ стават излишни. Не само те, но и някои от другите партньори на ГЕРБ. Както виждате, ГЕРБ буквално с лекота прокара един скандален проектозакон за ратификация на споразумението с 4-те облагодетелствани банки, които 3 години ще търгуват с дълга, с изумително мнозинство от над 160 гласа. Този изумителен резултат показва, че повечето от малките партии в управлението играят ролята на буфосинхронисти.

Вторият мандат на Борисов много наподобява на първия, изтъкна политикът.

Гечев, който в периода 1995-1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, заяви, че тогава е бил извършен държавен преврат. Управлението е било обречено с това, че банковата система е ограбена между 1991-ва и 1995-а г.

Потресен съм от това как в Комисията по бюджет и финанси и в парламента се приемат очевидно неизгодни за страната закони с натискане на копчето. Цели партии и коалиционни партньори натискат копчето, макар че в личен разговор преди това, в кулоарите на комисията или в парламента, изразяват несъгласие и възмущение. Ако парламентът не работи за българския народ, ако започне се подчинява на волята на един човек или на външни интереси, няма да отидем много далеч.

Около 10 млрд. долара е бил държавният дълг на България през 1993-та година, припомни Гечев.

Това беше дългът, натрупан основно в 80-те години, но все пак България 45 години е изграждала инфраструктура, индустрия, селско стопанство. Нека сега българите разберат, че този дълг, който се взе, от 8 млрд. евро за 3 години, е точно равен на дълга на Република България, за който някои хора ореваха света и беше равен на БВП. Тоест тази сума за 3 години – 8 милиарда евро, е равна на натрупания дълг на социалистическа България с всичко изградено. Това е стряскащо.

По-късно в предаването Гечев коментира, че съвпадението на визитата на шефа на ФБР у нас и смяната на министър Вучков не е случайно:

Има два варианта – че ФБР подкрепя смяната, тоест е срещу премиера, или че опозицията на премиера е толкова силна, че не ѝ пука и от посещението на ФБР, и атакува Борисов. Това е здравата логика. И в двата случая се намираме в много тежка вътрешно- и външнополитическа ситуация.

Повече подробности можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени