Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Надежда за малките" представя инфографика на пътя на изоставеното дете


Има ли надежда за малките, които започват своя път с изоставяне? Това  е темата на разговора в студиото на "Хоризонт до обед" с гостите: Магдалена Стефанова, председател на Фондация "Надежда за малките" и Дани Кръстева, директор на "Малките къщи" за изоставени бебета. Фондацията е направила инфографика на пътя на изоставеното дете.
Участничките  разказаха предисторията на малките къщи :
Дани:  Създадохме първата малка къща през 2010 година - това беше революционна идея. Нямаше такова нещо в София. Оптималият брой на децата в една къща е до 6. Това  най-много прилича на едно семейство, макар и голямо. На всеки може да се обърне индивидуално внимание.  Аз работех в  медико-социален дом, преди това. Давах всичко от себе си, но се чувствах все по-безпомощна. Защото обич не може да се раздели на 20 в едно и също време.
Маги: Инфографиката на пътя на детето в системата за грижа, в прост вариант показва влизането на детето в системата и възможния му изход.
Искахме да онагледим пътя на нежеланите деца или пътя на желаните, но без възможности да останат в семейството или са застрашени. Постарахме се да покажем какво се случва с едно дете, което е изоставено по някаква причина, къде отива, кой поема грижата за него, кой носи отговорността за него. Ние, в малката къща, имаме право по закон да гледаме тези деца до  навършване на 18 години.

Дани:  В момента имаме 7 деца в двете къщи, на възраст от нула,  до година и половина. Повечето от тях са оставени в родилния дом. Родителите са абдикирали от родителската си роля, защото ги няма, но не са се отказали официално.
Двете събеседнички  обсъдиха  въпроси във връзка с осиновяването. Поставиха проблеми и посочиха пътища за решаването им.
Осиновяването е работа на държавата. Целият процес започва в отделите за закрила на детето и завършва в  регионалните отдели за социално подпомагане. Държавата е делегирала един малък процент от процеса на осиновяване на неправителствените организации. Това е обучението, консултирането на кандидат-осиновителите. Но процесът все още е обвит в мъгла и мистерия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна