Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Йотов: Мрежата от 220 киловолта е захранена

Снимка: БГНЕС

Шест от подстанциите на Електроенергийния системен оператор все още не работят. От тях се захранват районите на Рудозем и Мадан и части от Велинград, Неделино, Ардино и Баните. В интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на енергодружеството Иван Йотов обясни, че пет от подстанциите са с битов товар и са без напрежение. Мрежата от 220 киловолта е захранена и възстановена изцяло. В момента имаме групи от цяла България, работещи и дублирани по всеки един от аварийните електропроводи.

Петър Костадинов, говорител на EVN - България, допълни, че в кризисните райони пътищата дълго време не са могли да се отворят. Достъпът до далекопроводите е затруднен. И това е причината да се забавяме. Всички усилия обаче са впрегнати да се възстанови електрозахранването. Прогнозите са оптимистични и се надяваме до края на деня да имаме добро стичание на обстоятелствата. Никой няма спомен през последните години за такъв мащаб на снежната буря. Това наистина е нещо, което не се е случвало.

Васил Василев от ЧЕЗ е на мнение, че в тяхното дружество ситуацията е по-добра, сравнена с колегите му от EVN.

Имаме проблеми с непроходими третокласни пътища за по-малки населени места по-високо в планината. Но правим всичко възможно, за да възстановим напрежението.

Чуйте мненията от звуковите файлове.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна