Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписка за връщането на Симеон Сакскобургготски в политиката

Снимка: БГНЕС


Подписката за връщане на Симеон Сакскобургготски в политиката коментираха в "12+3" Мехмед Дикме и Александър Маринов.
Бившият земеделски министър Мехмед Дикме: Това не е връщането на царя в политиката. Това не е нов политически проект. Царят няма да се издигне под никаква форма, нито като президент, нито като премиер.
На въпроса дали това е опит за възкръсване на НДСВ, Мехмед  Дикме каза: Не, това е опит да се използват международните контакти на последния български цар. Би било неразумно да не се използва неговият авторитет. Съседна Румъния вече го направи. Неговият авторитет може да помогне за влизането на България в Шенген, смята още Дикме.
Политологът Александър Маринов коментира: Това е безмислица. Как ще се върне в политиката, щом като той твърди, че не иска. Към кого е адресирана тази подписка? Защо да получава някакъв специален статут. Той е бивш министър-председател и може като такъв да помага на страната. Той е бил в българската политика. Коментирана и противоречива фигура е. Видяхме, че той и неговата партия загубиха доверието в обществото. И той се оттегли. Но като политическа фигура принадлежи на миналото и на историята. Замисълът е НДСВ да напомни за себе си. Това е разнолика компания и иска пак да се намърда в политиката. Самият Сакскобургготски е разумен и сигурно разбира, че ще завърши със срамно крушение. Смятам, че той няма да си го причини. Той трябва да се изкаже и да обяви дали подкрепя тази инициатива.
Маринов направи анализ за оставката на вътрешния министър: Това, което се представя всъщност е домогване на определени среди до ключови властови позиции. Целта е да се освободят определени позиции, да се поставят определени хора. Вучков прекрасно знае какъв е Бойко Борисов. Знае каква ще е реакцията му. Има разместване на пластовете в ГЕРБ. Румяна Бъчварова вече е вторият човек в ГЕРБ. Това е трудна позиция. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна