Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова е новият вътрешен министър

| обновено на 11.03.15 в 12:43
Снимка: БГНЕС

Румяна Бъчварова беше избрана за вътрешен министър с гласовете на 139 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. 68 депутати от БСП, ДПС гласуваха "против". Бъчварова остава и вицепремиер по коалиционната политика и администрацията.

За дебатите в пленарната зала пристигнаха премиерът Бойко Борисов и всички министри. Миналата седмица Веселин Вучков хвърли оставката си с мотива, че премиерът Борисов оказва съпротива за смяна на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефовете на ДАНС и ДАТО Владимир Писанчев и Цветан Китов, след като новите промени в Закона за МВР влязоха в сила. 

Още в самото начало на обсъждането от левицата заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Бъчварова. Атанас Мерджанов от БСП отбеляза, че рокадите в МВР се извършват във време, когато страната ни е изложена на много рискове и допълни, че не Румяна Бъчварова ще взима решенията в МВР, затова Мерджанов поиска от премиера да отговори кой ще прави това. И на децата е ясно, че Румяна Бъчварова ще бъде шеф на МВР само номинално. Друг ще взема решенията и ние настояваме да знаем кой. Ако това е Борисов, то по-честно би било той да съчетае поста на министър-председател с този на министъра на вътрешните работи, а не да се крие зад гърба на своя вицепремиер. Против сме, защото това решение е плод на натиск, вътрешен и външен, коментира Мерджанов.

ДПС, Патриотите, Реформаторите влязоха в диалог за ксенофобията. От ДПС видяха ксенофобия в тезата, че партията трябва да бъде оставена извън обществено-политическия живот на страната и обявиха, че няма да подкрепят Бъчварова за министър. Лютви Местан поиска да се обясни в името на какви политики тя ще бъде избрана и отхвърли твърденията, че има зависимост на службите от ДПС:

Не стана ли ясно, понес с последните решения на министър-председателя, че този мит е мъртъв. За 4 месеца управление над милион пъти повтаряте, че службите са на ДПС. И милиард пъти да го сторите, резултатът пак ще е същият. Нас в службите ни няма.

Красимир Каракачанов от ПФ обяси: Ксенофобия означава да мразиш чужденеца. Не знам, може би вие се смятате за чужденци в държават България.

Волен Сидеров предупреди, че ПФ и Реформаторите нямат да имат полза от подкрепата за Бъчварова: Подкрепящите очакват, че като подкрепят Бъчварова ще имат чадър за купуването на гласове по време на местните избори.

Росен Петров от БДЦ припомни, че проблемите на МВР не са от днес, това е трус по върховете, но е добре, че се случва: Уверявам ви, да се трусат върховете в службите, е доста добро дело. Нашата група ще подкрепи госпожа Бъчварова, тъй като аз смятам, че един човек, който е извън системата, може много по-добре да погледне на нея. Защо да не овладее системата най-накрая една жена, която е умен човек? Какво толкова пречи МВР да има умен човек за шеф?

Светослав Белемезов от АБВ каза, че парламентарната група също ще подкрепи рокадата и настоя отново да бъде възстановен отдел "Транспортна полиция": В реформирането на системата на МВР липсват превантивните механизми за противодействие на престъпността и тероризма, че българското общество има нужда от сериозна дискусия и повече информация за проблемите на сигурността при превенцията и разкриването на престъпленията.

Реформаторите също заявиха, че подкрепят рокадата. Радан Кънев каза, че реформаторите са подкрепяли и Веселин Вучков: Не съм подкрепил госпожа Бъчварова, а съм подкрепил отговорността на политическа партия ГЕРБ, най-голямата партия в управлението, да продължи реформите. Много е важно това за нас, че госпожа Бъчварова остава вицепремиер по административната реформа, защото ние имаме дългосрочна визия за МВР. Накрая МВР трябва да се е превърнало в една модерна част от една реформирана държавна администрация, а не ченгеджийско блато извън държавната администрация, в което затънаха десетки реформаторски усилия до момента.

Министърът в оставка Веселин Вучков припомни пред депутатите, че оставката е породена от противоречията му с премиера Борисов за смяната на главния секретар на МВР след новите промени в Закона: Не става въпрос за конкретно име, а за съдбата на реформата, която се предприема в МВР. Не мога да приема, че начело на професионалното ръководство на МВР е лице, което олицетворява всичко, срещу което ние говорехме и се борихме, подчерта Вучков.

Той изрази надежда, че с назначаването на Румяна Бъчварова реформите в МВР ще продължат.

От своя страна Бъчварова благодари на всички, които подкрепят или не подкрепят кандидатурата ѝ. МВР има нужда от реформи и има достатъчно капацитет за това, каза тя и допълни, че има опит в сферата на сигурността заради вече изкарания мандат


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна