Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Илиев: Днес ще се работи приоритетно в община Ардино

Снимка: БГНЕС

На 90% е разчистена републиканската пътна мрежа в област Кърджали, каза областният управител на Кърджали Илия Илиев в интервю за предаването "Преди всички".

В момента се работи по третокласните пътища, които се разчистват и разширяват. Проблем създават многото паднали дървета, които затрудняват снегопочистването. Работят екипи както на "Пожарна безопасност", така е създадена организация и от горските стопанства, като е наета техника и от дърводобиващите фирми. Надявам се днес да приключим с разчистването на републиканската пътна мрежа и след това всичката снегопочистваща техника, която е на територията на областта, ще се насочи към разчистването на общинската пътна мрежа, добави той.

Илиев обясни, че след като е обявено бедствено положение, кметовете на общини могат да привлекат всичката налична техника на фирмите, като освен снегопочистващата фирма, това са и строителни фирми: От Кърджали започнахме да разчистваме пътя за Ардино още преди дни, но имаше страшно много паднали дървета, които затрудняват. Ние не можем да вземем техника, която да я сложим в Ардино и да започне да почиства. Дотам просто трябва да се достигне. От вчера прехвърляме техника там, за да може да започне разчистването до малките населени места. В момента работят и екипи на Енергийния системен оператор, за да отстранят аварията и да се възстанови електрозахранването на Ардино. Засега това е единствената община без ток в областта. 57 екипи на EVN работят на територията на областта за отстраняването на повредите в малките населени места. Има около 80 паднали стълба, които трябва да се възстановят.

Комуникациите се очаква да се възстановят, след като се отстранят авариите в електропреносната мрежа.

Започна денонощното наблюдение на язовирите в област Кърджали, които са над 600. В големите язовири – "Кърджали" и "Студен кладенец" се освобождават водни обеми, преди да започне топенето на снега.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Илия Илиев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна