Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Кашъмов: Криминализирането на враждебната реч на основа политическа принадлежност е опасно за правата на хората

Снимка: БГНЕС

Криминализирането на враждебната реч на основа политическа принадлежност е много опасно за правата на хората, каза адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма "Достъп до информация" в интервю за предаването "Преди всички".
 

Все още липсва чувствителност към тази ценност на демократичното общество. Свободата на словото, свободата на изразяване и на обмяна на идеи е в самата основа на демократичното общество. В този смисъл и чувствителността трябва да бъде много по-висока и трябва да се мисли за това, че гражданите, а не политиците, трябва да се възползват от основните права и от обществения дебат,  добави той.

Липсва каквато и да е логика в този текст. Политическата принадлежност е последното нещо, което може да бъде защитавано в демократичното общество, тъй като политическото противопоставяне на езика на демокрацията се нарича плурализъм и това е задължително изискване на демокрацията – да има плурализъм, да има възможност за дебат. Това, което е забранено в другите държави, е дискриминацията, основана на раса, етнически признак, на народност. Това е забранено и в сегашния текст на Закона. Не може политическата критика да бъде превръщана в наказателно деяние, което се наказва със затвор, обясни Кашъмов.

Убеден съм, че ръководството на Министерството на правосъдието не е целяло никакъв негативен ефект с този текст, но трябва да бъде ясно, че когато се мислят нови закони, трябва да се обмислят внимателно, каза Кашъмов.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Александър Кашъмов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна