Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказният храм на Кордоба

БНР Новини
Джамията-катедрала в Кордоба е чудо на средновековната архитектура едновременно за християните, и за мюсюлманите.

През 1371 г. по нареждане на кастилския крал Енрике ІІ в старата джамия на Кордоба, превърната в катедрала, е построен специален Кралски параклис, където били препогребани крал Фернандо ІV и синът му, крал Алфонсо ХІ. Параклисът е изключително произведение на стила назарѝ (по името на последната арабска династия, управлявала Кордоба). Над повдигнатия под се издига уникален свод от пресичащи се арки, съставени от по-малки арки, които създават усещането за вълни. Стените са изцяло покрити с разноцветни гипсови орнаменти от преплитащи се растения, триъгълници и правоъгълници. Отдалече те приличат на корони, отблизо напомнят калиграфски арабски надпис, но всъщност са много сложни красиви фигури.
Невероятен е и куполът над михраба (нишата, която показва накъде трябва да се обърнат мюсюлманите по време на молитва). На златен фон се извиват тънки стебла със зелени листа и тъмночервени цветя. Самият купол е с формата на цвете. Поддържат го пресичащи се арки с изпъкнали ребра, покрити с изящни орнаменти върху златен фон. Великолепен е и калиграфският надпис над подковообразната арка на входа на михраба. Той също е на златен фон. Цялата стена от двете страни на арката е покрита с изключително фина мозайка.
Джамията-катедрала в Кордоба е построена през VIII в. върху по-стара християнска църква, която на свой ред е издигната върху римски езически храм.
Още за тази невероятна постройка, както и историята на Златния храм Ват Пратхат в Тайланд, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”. 



14 март

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна