Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Тодорова: Работна група от КФН и пенсионните дружества трябва да изчисти методологията за доходността на фондовете

Снимка: Капитал

Вероятно до 30-и април ще бъде удължен срокът на Временната комисия, която трябва да проучи финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка. Мотивите за исканото удължаване са, че въпреки извънредните заседания комисията не е успяла да се запознае с гледните точки и материалите на всички страни.

Все още не сме чули позицията на универсалните и професионалните пенсионни фондове и управляваните от тях дружества, каза в предаването "Преди всички" Мариана Тодорова от АБВ и член на комисията.

Тя съобщи, че между 31-ви март и 15-и април се очаква да стане ясно всичко около пенсионната реформа.

Проблемът според нея е, че заради липсата на подзаконов акт, който да определи реда за прехвърляне на пенсионни партиди от фондовете в НОИ, сметките на младите хора, които тази година започват работа, не се привеждат към пенсионните дружества, а стоят в НАП. По този начин те нямат никаква доходност.

Един от основните въпроси, който е обсъждан от временната комисия за пенсионните фондове, е за рисковете за парите на хората в пенсионните фондове, но от Комисията за финансов надзор (КФН) все още нямат становище по темата.

Вече има ефект от нашата работа, тъй като КФН и Асоциацията на пенсионните дружества ще направят съвместна работна група, на която трябва да решат каква методология да се използва за изчисляване на доходността, така че да няма разминаване в данните. Това има и психологически ефект върху обществото. Когато надзорният орган казва, че доходността е отрицателна, а дружествата, че е положителна, това създава проблем в доверието в ползването на услугите на пенсионните дружества. Другият  вариант е ние да предложим такава методология и по силата на законодателството тя да се прилага, каза още Марияна Тодорова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна