Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При бедствие работещите имат право на обезщетение

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

При бедствие работещите имат право на обезщетение, а работодателите – да им предоставят платен отпуск заради принудителен престой – припомнят от Главната инспекция по труда.

Социалният министър Ивайло Калфин призова работодателите да използват всички законови възможности, за да компенсират служителите си, които не са на работа заради снежния капан.

Каквато законова възможност има, аз действително мисля, че тя трябва да се приложи. Виждаме всички, че хората, които живеят в тези селища, не по тяхна вина са откъснати от света. Това, което е в закона, би трябвало да се случи.

От думите на министъра не стана ясно дали пострадали от снеговете ще могат да получат компенсации:

Компенсации има при бедствия, в които има разрушения, загуба на имущество и т.н. В момента проблемът не е с щетите, а проблемът е тези селища да бъдат свързани с останалата част от държавата, електрозахранването в повечето от населените места, така че това са проблемите, а не с разрушения.

Усложнената обстановка в страната попречи на много работници да достигнат до работните си места и създаде затруднения на предприятия да развиват нормална дейност. Затова от трудовата агенция припомнят, че Кодексът на труда регламентира при бедствие права както за работещите, така и за работодателите. Хората, които не са успели да стигнат до работните си места, имат право на обезщетение в размер на 50 на сто от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят. Ако работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на заплатата. Обезщетението се изплаща от работодателя. Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от Общинския съвет или от друг държавен орган.

За бизнеса – при престой за повече от 5 дни на предприятието работодателят може да предостави платен годишен отпуск на работниците и служителите си без тяхно писмено искане или съгласие. Това е едно от трите изключения на общото правило, че платеният отпуск се предоставя само след искане на работещите и бизнесът може да се възползва от него при нарушена производствена дейност заради бедствие.

Предотвратяването, овладяването и преодоляването на последиците от бедствия са сред малкото случаи, в които Кодексът на труда допуска полагането на извънреден труд по изключение. Той обаче се заплаща по общия ред, тоест работодателят трябва да плати повече за извънредните часове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна