Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Воденичаров: Хората, които работят срещу бъдещето на БАН, изнасят неверни факти

В информацията, че председателят на Българската академия на науките Стефан Воденичаров е внесъл проект, в който се предвижда разпускане на Общото събрание на БАН и въвеждането на двукамарна структура на управление с участието на академици и член-кореспонденти и  Настоятелството го е одобрило, е невярна.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ самият председател на БАН акад. Воденичаров.

Хората, които работят срещу бъдещето на Академията, изнасят неверни факти, категоричен беше той и допълни:

Законът за управление и действие на Българската академия на науките не отговаря на изискванията, които има обществото към нея. Той трябва да бъде направен така, че Академията да бъде по-ефективна. Всеки, който говори за разпускане на Общото събрание – това са неща, които не отговарят на истината.  Обществото на академиците, член-кореспондентите, които представляват Академията  и  обществото на институтите да бъдат свързани с отговорности едни между друг, с едно общо събрание, в което от всеки институт да има по един представител и по двама представители на 8-те отделения на науките.

Акад. Воденичаров се радва, че министърът на образованието Тодор Танев иска БАН да бъде по-ефективна институция. Той, както и Настоятелството са категорични, че всеки трябва да носи своята отговорност и затова трябва да има добре разписани правила:

Аз, като председател на Академията, много се радвам,че г-н министърът има желание тя да бъде по-ефективна. В Настоятелството ние съгласувахме принципите, които трябва да залегнат в един бъдещ закон. Не може всеки да прави неща, които не са съобразени с интересите на държавата и на Академията.

По думите му в понеделник ще се проведе общо събрание, на което ще се  разясни ситуацията и ще спрат спекулациите:

Има още много други неща,но това са цели, които трябва да бъдат обсъдени  и "облечени“ в съответните изразни средства и тогава ще бъде едно обсъждане в Академията, в Министерството и в други институции.

Междувременно акад. Воденичаров е в Македония на среща с колегите си от Македонската академия на науките, където отчита много добри резултати:

Удивителното е това, че учените от двете академии работят при повече от 30 теми,с изключително много публикации. Взехме решение с моя колега акад. Камбовски отново да празнуваме заедно11 май - Св. Св. Кирил и Методий в София и се уговорихме да продължим разговорите за общо честване на Илинденско-Преображенското въстание. Много е приятно да се работи с хора, които искат отношенията между двата народа да са нормални!


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна