Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ардино: Голяма част от селищата в община Ардино все още са без ток

Снимка: БГНЕС

Първи останахме в  бедствено положение и вероятно последни ще излезем от тази ситуация. В община Ардино от 52 населени места, все още до 7 пътищата не са почистени, снабдяването с електричеството е нарушено в голяма част от населените места. Авариите са изключително тежки и в труднодостъпни места и това много затруднява екипите на EVN, каза кметът на Ардино Ресми Мурад в интервю за предаването „Неделя 150“.

Кметът обясни, че се поддържа връзка с живеещите в 7-те селища, до които няма разчистен път: Тези населени места са най-отдалечените, в най-високите населени места и те затова и останаха с най-висока снежна покривка. Имаме връзка с кметовете на населените места и с определени хора. При необходимост доставяме най-неотложните неща като лекарства и хляб. Надявам се до края на днешния ден да почистим и тези пътища.

Мурад посочи още, че техниката, с която разполага общината не е подходяща за екстремни обстоятелства: С техниката, останала от бившите „Машинно-тракторни станции“ ние почистваме нашите пътища. Няма модерни машини, с които да почистваме и това затрудни основно почистването. Друг проблем  в тази ситуация са падналите дървета. Те буквално затвориха пътищата. Има участъци от няколко стотин метра с няколко стотин паднали дървета.

Вероятно ще е необходимо да се предприемат законодателни промени във връзка със сервитутните зони, просеките, които трябва да се направят около инфраструктурата. Навремето, когато тази уредба е била регламентирана, залесяването с дървета е било на 4-5-10 метра, сега те са с ръст 30-40 метра, с което нанасят сериозни нарушения на цялата инфраструктура, каза още Ресми Мурад.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна