Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Димитров: ДПС няма да има мнозинство в Общинския съвет на Сърница

2
Снимка: Дневник

На резултата от изборите в Сърница не може да се гледа като на генерална репетиция за местния вот наесен, но за онези общини, в които ДПС може да постигне резултати между 40 и 50%, получените резултати могат да бъдат интерпретирани като начин на противопоставяне на такава доминация.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ политологът Димитър Димитров. Според него ДПС няма да има пълно мнозинство в Общинския съвет на Сърница, а следващата неделя ще стане ясно дали кандидатът на ГЕРБ ще стане кмет на града. Според него кандидатът на ГЕРБ ще спечели в Сърница, но това не е показателно за цялата страна, тъй като в малките населени места често изборите зависят от родови и приятелски връзки.

Господин Цветанов ясно заяви, че Изборният кодекс няма да бъде поправян. Съображението очевидно е политическо. Ако вие спечелите избори по правилата, които е написал вашият опонент, не оставяте поле, в което вашата победа може да бъде помрачена от това, че нещо сте направили с правилата. Колкото до броя на избирателите, той ще бъде точно такъв поради много причини и ще остане такъв, докато не се направи регистър на избирателите, който се състои от изборни адреси. Това по принцип трябва да бъде уредба, която не е част от изборния закон.

БСП никога не е имала особено влияние в Сърница и околността и затова вотът в неделя не може да бъде определен като сериозен тест за влиянието ѝ, коментира политологът и уточни:

Самият факт, че те дори не се регистрират за участие в изборите, е показателен за това, че губят влияние. На последните два избора, които са правени – европейските и предсрочните парламентарни, БСП е получила повече от 2 пъти по-малко гласове, отколкото доминиращата партия. Това е обстоятелство, което не познаваме в историята си.

Отцепването на община Сърница се прави, за да се отворят работни места в администрацията и да се осигури самостоятелен излаз до държавния бюджет, обясни Димитров.

Изключително важно е, особено за такива периферни общини, които са силно зависими от всякакви трансфери по всички възможни програми от централния бюджет, да имат самостоятелен достъп. Ако не друго, поне да опитат да разширят полето на паричните потоци, които идват от Министерството на финансите.

Според политолога датата 25-и октомври е добра за избори, защото балотажът би бил в първата седмица на ноември. Той обаче не е убеден, че е удачно да се забранява на министрите да участват в предизборната кампания за местния вот, защото те са избрани от районите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна