Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жельо Вардунски: Незаконна сеч има, но мащабът не е чак толкова голям

Снимка: БГНЕС

Незаконна сеч има, но мащабът не е чак толкова голям. Контролът е много сериозен в горите. Ние също сме за по-жестоки санкции при установяване на кражба, но ние нямаме интерес от кражби, каза Жельо Вардунски, представител на дърводобивна фирма, работеща за износ, в интервю за предаването "Преди всички". Дърводобивните фирмите ще настояват за отмяна на забрана за износ на дървесина и днес ще обявят подготвяните от тях протестни действия.

Една добивна фирма никога не може да си позволи да отсече едно дърво, което не е маркирано. Тази маркирация остава години наред. Дори при една следваща проверка, когато се установи, че има отсечено немаркирано дърво, санкциите са много големи. Освен това най-близката дестинация за доставка на дървесина е на около 80 км от нас. През това време има и горски стражи, правят се постоянно проверки, на пристанището почти всеки ден има представители от горската стража, които проверяват дървесината, обясни той.

Според него незаконната сеч не е повече от 30-40 хил. куб. дървесина: Дори и да си позволи някои да отсече незаконно, той просто няма как да го закара на голямо разстояние.

Вардунски обясни, че някои от промените, които се предлагат, са добри и биха били ефективни срещу незаконната сеч. Той посочи като такива оборудването с GPS на камионите и по-високите санкции.

Цялото интервю на Веселина Миланова и Таня Величкова с Жельо Вардунски чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени