Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Такса или цена ще има за паркирането

Снимка: Георги Корнейков, БНР
В Народното събрание са внесени предложения от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок за промени в Закона за движение по пътищата. С тях се цели узаконяването на дейността на общинските структури, свързани с платеното паркиране. Според някои коментари така на платеното паркиране ще се гледа като "на касичка" за попълване на дупките в бюджетите.

Финансисти коментират, че в момента дейността на общините била на ръба на закона. Затова трябва тези текстове да бъдат променени.

Неправителствени организации критикуват внесените предложения, защото по-скоро има нужда да се прилага законът в сегашния му вид.

Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ, един от вносителите на промените, обясни, че няма нищо ново, което се случва в закона, просто се изчистват чисто юридически понятията, за да няма безсмислени дела, които се водят и се обжалват налаганите глоби. 

Защото досега не е упоменато какъв е видът на самата такса. Това пораждаше обжалванията, затова въвеждаме понятието цена.  

Иванов посочи, че е имало дебати, говорило се с общините, текстовете са преглеждани много пъти и в крайна сметка става дума за промяна само на една дума. Не се планира увеличение на таксите за паркиране с промените в Закона за движение по пътищата, обяви  депутатът от ГЕРБ.

Гергана Владкова от УС на Софийския обществен съвет обаче смята, че промяната на една дума е огромен проблем. 

На първо място Законът за движение по пътищата определя режимите за паркиране да бъдат административни режими. Той не предполага улиците да бъдат използвани за стопанска дейност. Такса е, защото тя постъпва директно в бюджета на Общината. Когато имате цена на услуга, тя се обременява с ДДС. Проблемът е много сериозен и не е за подценяване, обясни тя.  Според Владкова  с тези промени  в Закона за движение по пътищата се отклоняват пари от общинските бюджети.

Чуйте дискусията от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна