Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Дилов-син: БДЦ внесе в Народното събрание законопроект за публичност на лобизма

Снимка: БГНЕС

Български демократичен център (БДЦ) внесе в Народното събрание законопроект за публичност на лобизма, каза в интервю за предаването „12+3“ говорителят на БДЦ Любен Дилов-син.

В момента в парламента се гледат три лобистки законопроекта. Законът за адвокатурата, който отблъсква лобитата на нотариусите и адвокатите, много категорично са подложени депутатите на натиск и от двете групи. Другото е една промяна в Закона за акцизните складове, която сякаш е насочена изцяло и единствено към една от най-големите петролни фирми в България, т.е. там се приема акт, който да предизвика лобистки действия. А третият законопроект е мораториумът върху износа на необработена дървесина, от който пряко се възползва един от най-големите производители в България, добави той. 

По отношение на внесения законопроект за публичност на лобизма Дилов-син обясни:

Този законопроект има много по-ясни дефиниции. Разграничена е дейността на профсъюзите от лобистките дейности. Може би, главната разлика е, че ако в предишния законопроект се създаваше независима агенция, в момента ние сме прехвърлили всички отговорности върху контрола, санкциите и воденето на регистъра на лобистките дейности на Сметната палата, която доказа през времето, че успява да въведе прозрачност във финансирането на партиите, да преследва умело тези, които се опитват да укрият доходи. Надеждата ни е свързана с това, че те ще се справят добре.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна