Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Андреев: Воля за борба с корупцията има, но трябват хора, които да изпълняват закона

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика вчера обсъди годишния доклад на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) за 2014-а година. Дейността на комисията нашумя изключително покрай казуса с тефтерчето на Филип Златанов. Понастоящем тя работи на границата на кворума, със състав от 3-ма души.

По време на вчерашното заседание депутатите са препоръчали на членовете на КПУКИ да преразгледат законодателството, свързано с конфликт на интереси, каза в предаването "Преди всички" заместник-председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Методи Андреев:

Вчера препоръчахме на Комисията да разгледа много внимателно всички закони, в които се говори за конфликт на интереси и да се синхронизират определенията за конфликт на интереси, като най-сериозно трябва да бъде обхванато това понятие в самия закон, по който работи комисията. Така ще може да увеличим ефективността на контрола, който комисията осигурява.

Методи Андреев каза още, че е дискутирана и темата за слабата ефективност на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси:

Беше посочено, че Комисията установява дали примерно сме си подали съответните декларации, а би трябвало да се осъществят връзки между органите, които следят тази деликатна сфера – корупция, конфликт на интереси, както стана в Румъния, където създадоха този сектор за борба с корупцията.

Според него воля за борба с корупцията у нас има, но трябват и хора, които да изпълняват законите.

Според депутата комисията не трябва да се използва за разчистване на политически сметки, а по същество.

Ако се стигне до създаването на специализиран орган за борба с корупцията, той трябва да е независим, категоричен е Методи Андреев. Според него у нас трябва буквално да се пресъздаде румънският модел, тъй като е работещ.

Цялото интервю с Методи Андреев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна