Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Маринова: Децата със синдром на Даун не са болни

От десет години насам всяка година на 21-ви март отбелязваме Световния ден на хората със синдром на Даун. Изборът на тази дата е свързан с изписването на наименованието на синдрома – "тризомия 21". Третото копие на 21-вия хромозом е уникално само за хората със синдром на Даун.

Нещото, с което се борим от години, е да изкореним една думичка, когато се говори за децата със синдром на Даун – те не са болни, казва Тони Маринова – заместник-председател на Сдружението на родители със синдром на Даун.

Тя самата е майка на дете със синдром на Даун.

Живея със синдрома на Даун вече 5 години и моето дете е абсолютно нормално и жизнерадостно. То не е болно, просто има в гените си една допълнителна хромозома, което го прави различен вид човек, допълва Тони Маринова.

Според нея все още има много стереотипи и затова от Сдружението, на което тя е заместник-председател, продължават да се борят за промяна:

В родилните отделения, когато се появи дете с проблем, лекарите продължават да си позволяват неморално поведение, да изричат страшни думи, да се държат цинично, да принуждават родителите да си изоставят децата.

Тони Маринова е категорична, че синдромът на Даун не е това, което е бил през годините, тъй като медицината се е развила много и съпътстващите заболявания, свързани със синдрома, се лекуват още в най-ранна възраст. Развита е доста и рехабилитацията. Самите родители вярват все повече на децата си, родени със синдрома на Даун.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна