Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязахме Международния ден на франкофонията

В Народното събрание беше отбелязан Международният ден на франкофонията със специална конференция, посветена на връзката на идеите на франкофонията и културата.

Международният ден на франкофонията засвидетелства почитта към френския език. Френски говорят над 300 млн. души по целия свят. Държавите, в които той е официален език, са: Франция, Белгия, Швейцария, Канада, Хаити, част от Индия и бившите колонии на Франция и Белгия. Освен от тях празника отбелязват и близо 500 млн. жители на 57-те държави, членуващи в Международната организация на франкофонията.

В България Международният ден на франкофонията се отбелязва от 1993 г., по инициатива на тогавашния президент д-р Желю Желев.

Според председателя на парламента Цецка Цачева, идеята за франкофонията помага за създаването на общество, почитащо общочовешките ценности:

За по-решително отстояване на франкофонските идеали в социално отношение работим за насаждане на култура  на демократичните ценности, на толерантност, солидарност, взаимно изслушване и диалог.

Директорът на Регионалното бюро за Централна и Източна Европа към Международната организация на франкофонията каза, че се надява да могат да се разширят програмите на франкофонията както в България, така и в другите страни.

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан заяви:

Културата има свое място в една градска стратегия и в една държавна стратегия. Тя е способ в политиката, в най-благородния смисъл на думата.

Кметът Йорданка Фандъкова погледна на София като творчески град:

Нашият град е национален център на творчеството и културните индустрии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна