Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкетна комисия в НС за задълженията на болниците

Снимка: БГНЕС
Доц. д-р Димитър Шишков от парламентарната комисия по здравеопазване коментира предложението за създаване на анкетна комисия за задълженията на болниците. Тази комисия трябва да даде отговор не на това кой трябва да бъде уволнен и кой трябва да бъде сменен, а трябва да отговори защо се достигна до това тежко състояние на държавните болници.

В последните години четири пъти са се увеличили парите за здраве и 10 пъти се увеличи броят на болниците, безконтролното даване на разрешителни за откриване на нови болници, на нови структури в здравеопазването. Причините засега за нас вървят в медийното пространство и в клюкарски вариант. Трябва да разберем какви са причините чрез тази комисия и после да решим какво да се прави. Ще решим какво не трябва да се прави повече.

Частните болници нямат задължения. Затова смятам, че приватизацията трябва да важи за всички болници
.

Д-р Емил Райнов от комисията по здравеопазване, депутат от от БСП каза: Подписал съм подписката за създаване на анкетна комисия.

Защо хората не искат да плащат здравни вноски! Те не вярват в здравноосигурителния модел. Повече пари, пациентите същите – къде отиват парите? Има много проблеми, на които трябва да се отговори. Ние не подкрепяме министъра, сега ние в парламента трябва да вземем мерки. Министърът явно отказва да се занимава с това, затова ние ще се занимаваме.

Явно има проблем. Да не го поставяме на ниво уволнение на директори. Предвиден е тримесечен срок за тази комисия.

Интервютата на Гергана Хрисчева с д-р Димитър Шишков и с д-р Емил Райнов можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна