Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министър Танев призова за криминализиране на насилието в училище

МОН обмисля 4-степенна система в образованието

Министърът на образованието Тодор Танев се обяви за нулева толерантност и да се криминализира насилието в училище. В предаването "12+3" той каза, че от министерството обмислят да се въведе 4-степенна система в образованието, предучилищно и училищно, колежанско и висше образование, както и да има центрове за върхови постижения в областта на науката. Танев обясни какво ще представлява преходът към колежанско образование:

Кредитите, които са професионални кредити от първите две години, при определена формула се превръщат в европейски кредити. Още една година или година и половина човекът учи там, може да е веднага, и след пет години да се върне да доучи в същото място. Получава тогава колежанското образование, което ние условно в момента наричаме "специалист". След което, ако той поиска има трети изход – с това, което има като специалист с няколко изпита, които съответното висше учебно заведение, всичко се прехвърля вече във висшето учебно заведение, довършва там, в рамките на един семестър или два семестъра максимум да добие диплома за бакалавър, приемат се кредитите, няма кандидатстване, в резултат на което може да се запише в магистърската.


Репортажа на Александра Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.