Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Христов: Столична община въвежда нов принцип на поддръжка на уличната мрежа

Снимка: БГНЕС

Навсякъде, където е изпълнена цялостна рехабилитация с преасфалтиране и смяна на износените асфалтови пластове няма констатирани проблеми. Цялостното преасфалтиране е необходимо, за да имаме крайно решение на проблема с дупките по столичните улици, каза заместник-кметът на София Любомир Христов в интервю за предаването „Хоризонт  до обед“.

3400 километра е уличната мрежа на територията на Столична община. За цялостния ремонт на мрежата са необходими малко над 2 млрд. лева по експертни оценки, правени последните няколко години. Това, което ние правим, е основен ремонт, цялостна рехабилитация на големите улици и булеварди в София. Миналата година не малко от тях бяха обект на строителна интервенция.  През тази година програмата, която представихме, беше одобрена от Общинския съвет и предстои да започне да се изпълнява. /…/ Годишно за кърпене на дупки по големите булеварди се инвестират около 300-400 хил. лв. Именно тези средства ще бъдат освободени.  Всъщност втора поредна година инвестираме такъв тип средства в рехабилитацията на второстепенните улици, обясни Христов.

Заместник-кметът съобщи, че през тази година СО въвежда нов принцип на поддръжка на уличната мрежа: По-голямата част от основните улици ще бъдат възложени на фирмите, които поддържат уличната мрежа на принципен абонамент,  а именно  ангажиментът на фирмата-изпълнител е да поддържа тези улици в качествено състояние, т.е. описани са стандарти и ниво на състояние на уличната мрежа и задължение на фирмата-изпълнител е 24 часа в денонощието да ги поддържа в това състояние. Те ще получават за това съответното месечно възнаграждение. В случаите, където е констатиран такъв проблем, ще търпят санкции между 30% и 50% или прекратяване на договора.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени