Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно излъчване на операта „Катерина Измайлова“ от Дмитрий Шостакович - премиера на Държавна опера – Русе: 25 март от 19.00 часа

БНР Новини

На 25 март в Държавна опера – Русе, в рамките на 55-ото издание на фестивала „Мартенски музикални дни“ – Русе, ще се състои премиерата на операта „Катерина Измайлова“ на Дмитрий Шостакович, която програма „Христо Ботев“ ще излъчи директно.

Първото представление на операта на Дмитрий Шостакович „Леди Макбет от Мценска околия“ („Катерина Измайлова“ е името на втората редакция на операта) е на 22 януари 1934 година в Малий театър в Ленинград, а два дни по-късно на 24 януари е премиерата й в музикалния театър „Станиславски и Немирович-Данченко“ в Москва. За два сезона на двете места тя е изиграна общо 200 пъти. На 26 декември 1935 година е премиерата на операта и в московския Болшой театър. Същата година операта е играна в Кливланд, Филаделфия, Буенос Айрес, Ню Йорк, Лондон, Прага, Стокхолм.
Либретото е на Дмитрий Шостакович и Александър Германович Прейс по мотиви от едноименната повест на Николай Семьонович Лесков. В началото на 1936 година след като гледат операта по време на Фестивала на съветската музика Сталин, Молотов, Жданов и Микоян забраняват нейното последващо представяне в Русия. През 1937 година операта има премиера в Загреб, а през 1947 година във Венеция.
На 26 декември 1962 година операта е представена в ревизиран от Шостакович вид под името „Катерина Измайлова“ в Москва в музикалния театър „Станиславски и Немирович-Данченко“. В оригинал е играна и записана в Лондон през 1978 година благодарение на Мстислав Ростропович, а записът е издаден на следващата година.

СнимкаВ България операта „Катерина Измайлова“ е представена за първи път на Русенска сцена през 1965 г. в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“ под диригентството на Ромео Райчев и режисурата на Евгени Немиров, а ролите на Катерина и Сергей са се изпълнявали от Евелина Стоицева и Иван Димов. Самият Шостакович в продължение на 10 дни е бил в Русе и е работил със състава на театъра. Русенската опера разполага с богат снимков материал от онова време, както и оригиналната партитура с ремарките на Шостакович. Преди премиерата на операта „Катерина Измайлова” се предвижда изложба и видео пърформанс с документални кадри, предоставени от Златния архив на Българската национална телевизия.

Възкресението на „Катерина Измайлова“ се дължи на режисьора Вера Немирова и диригента Найден Тодоров. Преди година и половина те се срещат в Русе за първи път и само след минути вече мечтаят за нова, тяхна „Катерина Измайлова”, която да представят в рамките на „Мартенски музикални дни” в Русе 50 години след първата премиера на операта на русенска сцена. Новата постановка на операта „Катерина Измайлова” на Шостакович е решена в модерен стил. Вера Немирова избира за автор на сценографията и костюмите художничката Димана Латева, която живее и работи в Германия. Екипът поставя акцент върху драматургичния текст, който е определящ в цялостната концепция на спектакъла. Останалият постъновъчен екип е: сценична пластика Силвия Томова, диригент на хора Стелияна Димитрова, концертмайстор Eмил Шейтанов, асистент режисьор Елена Илиева, корепетитори Наталия Радославова, Емилиян Акимов, хорът и оркестърът на Русенската опера.


Действащи лица и изпълнители:

Борис Тимофеевич Измайлов, търговец – Пламен Бейков, бас
Зиновий Борисович Измайлов, негов син – Александър Баранов, тенор
Катерина Лвовна Измайлова, съпруга на Зиновий Борисович - Мария Цветкова, сопран
Сергей, работник при Измайлови - Петър Костов, тенор
Аксиния, работничка при Измайлови – Теодора Чукурска, сопран
Дрипав мужик - Георгиос Филаделфевс, тенор
Управител на чифлика – Владимир Попов, бас
Портиер – Евгени Ганев, бас
Първи работник – Георги Ганчев, тенор
Втори работник – Димитър Кюркчиев, тенор
Работник в мелницата - Стефан Пенчев, бас
Свещеник – Стоян Стоянджов, бас
Околийски полицейски началник – Момчил Миланов, бас
Местен нихилист – Дилян Близнаков, тенор
Стражар – Иван Богоев, бас
Стар каторжник – Калоян Христов, бас
Сонетка, каторжничка – Петя Цонева, мецосопран
Подофицер – Стефан Пенчев, бас
Файтонджия – Александър Александров, бас
Каторжничка – Даниела Караиванова, сопран
Часови – Пламен Троански, бас

СнимкаВера Немирова е един от известните български оперни режисьори в чужбина. Родена е в София през 1972 година в семейство на артисти. Майка й - Соня Немирова, е оперна певица, баща й е оперният режисьор Евгени Немиров, син на писателя Добри Немиров. След смъртта на съпруга си Соня Немирова заминава с дъщеря си, която тогава е на 9 години, за Източна Германия. През 1996 година Вера Немирова завършва Музикалната академия „Ханс Айслер" в Берлин със специалност „Оперна режисура”, а през 1999 година взема и специалност „Музикална режисура в медиите”. От 1998 година започва самостоятелна режисьорска кариера в Германия, Австрия, Швейцария, Латвия, Румъния и България. През 2008 г. тя поставя операта „Мамичето от Златния Запад“ на Джакомо Пучини в Софийската опера и отново там през 2012 година осъществява режисурата на „Любовен еликсир” на Гаетано Доницети.

Найден Тодоров е роден на 8 април 1974 година в Пловдив, където  завършва средното Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в класа по пиано на Дарина Кантаджиева и тромпет в класа на Лилия Ковачева-Топорчева.
Още като ученик създава Младежки оркестър „Пловдив“.

СнимкаНайден Тодоров работи с различни оркестри в България и в чужбина. Участва в десетки национални и международни фестивали. Получавал е награди от наши и международни конкурси, както и от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб - Виена, фондация Боргезе, наградата „София“ за постановката на операта „Фауст“ с Националната опера, „Кристална лира“ за изпълнението на Втора симфония от Малер с Националната филхармония, „Златно петолиние“ за принос към развитието на българската музика и приза на фондация Джордж Уохтер, избран е от слушателите на Българското национално радио за "Музикант на годината" за 2012 година.
Осъществил е многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина — участва в над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария.
От 1997 година е музикален директор на международния фестивал „Тракийско лято“.
Директор е на Русенската опера.

Съдържание на операта „Катерина Измайлова“ от Дмитрий Шостакович
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени