Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Катерина Измайлова“ - опера в четири действия от Дмитрий Шостакович (съдържание)

Галина Вишневская като Катерина Измайлова в едноименния филм-опера от 1966 година

Премиера на „Леди Макбет от Мценска околия“ (първата редакция на операта) – 22 януари 1934 година в Малий театър, Ленинград
Премиера на „Катерина Измайлова“ (втората редакция на операта) - 26 декември 1962 година в музикалния театър „Станиславски и Немирович-Данченко“ в Москва
Либретото - Дмитрий Шостакович и Александър Германович Прейс по мотиви от едноименната повест на Николай Семьонович Лесков


Действащи лица и изпълнители:

Борис Тимофеевич Измайлов, търговец – бас
Зиновий Борисович Измайлов, негов син – тенор
Катерина Лвовна Измайлова, съпруга на Зиновий Борисович - сопран
Сергей, работник при Измайлови - тенор
Аксиния, работничка при Измайлови –  сопран
Дрипав мужик - тенор
Управител на чифлика – бас
Портиер – бас
Първи работник – тенор
Втори работник – тенор
Работник в мелницата - бас
Свещеник – бас
Околийски полицейски началник – бас
Местен нихилист – тенор
Стражар – бас
Стар каторжник – бас
Сонетка, каторжничка – мецосопран
Подофицер – бас
Файтонджия – бас
Каторжничка – сопран
Часови – бас

Първо действие
Скучен и самотен е животът на младата Катерина като съпруга на богатия търговец Зиновий Измайлов. Тежки са и грубите упреци, които свекърът ѝ Борис Измайлов непрестанно ѝ отправя поради бездетието на семейството. Пристига новина, че бентът до мелницата на Измайлови се е пропукал. Старият Измайлов заповядва на сина си Зиновий незабавно да замине натам и принуждава Катерина да се закълне на мъжа си, че ще му бъде вярна. Тръгвайки към мелницата, Зиновий представя на баща си новия работник, когото е наел. Готвачката Аксиния не се стърпява да съобщи на Катерина, че Сергей, новият работник – хубавeц и съблазнител, е изгонен от предишното му място, защото там е имал авантюра с господарката си.
Сергей и работниците дебнат Аксиния, за да си отмъсти той заради това, че тя е издала причината за изгонването му от старото работно място. Сергей се гаври с Аксиния. Идва Катерина. Тя спира грубото насилие на мъжете над Аксиния и я защитава. Предупреждава Сергей, че и тя е достатъчно силна, да се бори с него. Развеселен от заплахата на Катерина, той ѝ предлага да се преборят. Двамата започват закачлива борба, но изненадващо идва Борис Измайлов. Разгневен и обзет от внезапни подозрения, той разгонва всички, а към Катерина отправя закана, че ще разкаже всичко на мъжа ѝ.
Сама в спалнята си Катерина се отдава на мечти за нежни ласки. Неочаквано при нея се появява Сергей под предлог, че идва да ѝ поиска книга. Той вече е разпалил любовта в сърцето на самотната Катя. Внезапно отвън се дочува гласът на стария Измайлов. Катерина моли Сергей веднага да си тръгне, но той остава и тя вече е негова.

Второ действие
През нощта, безсънен, по двора броди старият Измайлов. Той тайно харесва хубавата Катерина, но прикрива това с грубостта си към нея. Сега, окуражен от спомените за своята буйна младост, той иска да се възползва от отсъствието на сина си и да се промъкне при нея. С учудване забелязва светлина в стаята на снаха си и се скрива. Сергей се прощава с любовницата си. Разгневеният Борис го хваща и в присъствието на работниците и слугите наказва Сергей с десетки удари с камшик. Катерина изскача навън и моли свекъра си да го пусне, но той заповядва да затворят пребития Сергей в избата и изпраща човек да повика Зиновий от мелницата. За да спаси своя любим, Катерина решава да убие Измайлов и сипва отрова за мишки в любимата му гъбена каша. Катерина отнема от джоба на умиращия ключовете за избата, в която е затворен Сергей. На изповед пред свещеника Борис Измайлов се досеща, че е отровен от Катерина, но никой не обръща внимание на предсмъртните му бълнувания. Борис издъхва.
Катерина е прибрала Сергей при себе си и лекува раните му. Той се страхува от връщането на Зиновий и я уверява, че с идването му ще настъпи краят на тяхната любов. На него му се иска да бъде неин мъж и да стане господар. Под предлог да не крият повече любовта си от хората, той ѝ внушава, че трябва да се оженят. Съвестта измъчва Катерина. Непрестанно ѝ се привижда убитият Борис, който я заплашва. Чува се шум – Зиновий се е върнал у дома. Катерина скрива любовника си. Влиза разгневеният съпруг и забелязва чужд мъжки колан. Обхванат от ревност, той започва жестоко да бие и насилва Катерина. Сергей се притичва на помощ, хвърля се срещу Зиновий и го убива. Двамата заравят трупа на Зиновий.

Трето действие
Минало е време. Никой не знае къде е изчезнал мъжът на Катерина. Тя и Сергей са решили да се оженят. Но младата жена се измъчва от мисълта за убийството на Зиновий. Някаква непреодолима сила непрестанно я притегля към мястото, където е заровен той – Сергей я предупреждава, че не трябва да стои често там, за да не събуди подозрения. Дрипавият мужик-пияница е забелязал, че стопанката често стои на едно и също място в двора. Той мисли, че там има скрити бутилки. Вместо да намери вино, той открива трупа на Зиновий. Ужасен, изтичва в полицията.
Стражарите бездействат в полицейския участък. Околийският началник се гневи на Катерина, че не го е поканила на сватбата си. Арестуван е нихилист, но докато го разпитват, дрипавият мужик се втурва в полицейския участък и съобщава, че е намерил труп у Измайлови. Околийският началник тържествува при ненадейната възможност за възмездие. Всички се впускат към дома на Катерина.
Катерина и Сергей празнуват сватбата си. Но Катерина е силно обезпокоена – намерила е изровената обувка на Зиновий. Съобщава това на Сергей. Двамата трябва веднага да избягат. В този момент влиза околийският началник, придружен от стражарите. При разпита Катерина признава вината си. Стражарите отвеждат Катерина и Сергей.

Четвърто действие
Каторжници на път за Сибир. Мъже и жени са разделени в различни конвои. Катерина подкупва часовия да я пусне при мъжа ѝ. Но Сергей грубо я отблъсква с обвинения, че тя е причината за злощастната му съдба. Той ухажва младата каторжничка Сонетка. Сонетка е забелязала хубавите топли чорапи на Катерина. Тя е готова да се отдаде на Сергей, но в замяна иска от него да ѝ ги донесе. Без да се замисля, той отива при жена си и лукаво се оплаква от болки в премръзналите си нозе. Катерина с готовност смъква чорапите от краката си и му ги дава. Тя забелязва, че Сергей и Сонетка се усамотяват и вижда как той ѝ обува нейните чорапи. Отчаяна Катерина се хвърля към Сонетка и я убива. Озверялата тълпа убива Катерина. Керванът на каторжниците продължава своят път...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50