Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ръст в кражбите на метали след приемането на новия закон за управление на отпадъците

Има ръст в кражбите на метали след приемането на новия закон за управление на отпадъците преди четири години. Това коментираха асоциациите на рециклиращия бизнес на дискусия за кражбите на метал и посегателствата над инфраструктурата.

Според статистиката, представена по време на дискусията, броят на посегателствата намалява, но цената на ефектите от кражбите се увеличава. Фирмите, ангажирани с рециклирането на метали, са категорични, че у нас работи най-строгият режим в Европа и всички мерки досега са довели единствено до свиване дейността на законните и разширяване на бизнеса за незаконните сред тях:

Тоест, растат кражбите, намалява броят на легалния сектор, посочи Владимир Димитров от Асоциацията на рециклиращата индустрия.

От бранша настояват за по-сурови наказания и за промени в Наказателния кодекс.

Въвеждане на един квалифициран състав на кражбата на точно този вид материал, за който предвиждаме наказания от 1 до 5 години лишаване от свобода. Като идеята е да се въведе долна граница на наказанието, с цел да няма възможност, всъщност, съдебните органи да прекратяват производството поради маловажност, тъй като в момента това е случаят - мнение на Надя Съботинова от Българската асоциация по рециклиране.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна