Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровищата на папите от Авиньон

БНР Новини
Папският дворец в Авиньон
Снимка: en.wikipedia.org

От 1309 година, в продължение на близо 70 години, столицата на папите е в Авиньон. Папа Бенедикт XII заповядал да разрушат стария епископски дворец и на негово място да бъде издигнато високо и масивно здание с дебели стени, манастир и кули. Главата на църквата имал нужда от сигурно убежище и същевременно от внушително и красиво място.
Папският дворец в Авиньон е една от най-големите и най-важните средновековни готически сгради в цяла Европа. Сградата е поръчана на един от най-добрите архитекти от онова време Пиер Поасон. Той издигнал и Папската кула, където е спалнята на папата и стаята му за аудиенции. Там е поместена и съкровищницата с несметните богатства на Папството.
Отвътре стаите и залите криволичат в истински лабиринт. Те са богато украсени с фрески, дървени тавани, гоблени, картини и скулптури. Една от най-важните зали на целия Папски дворец е просторната Зала на Консисторията - Върховният съвет и Върховният съд на папството.
При управлението на следващите трима наследници на папския престол, папският дворец нееднократно бил преустройван и разширяван. Построен е и Новият папски дворец с часовникова кула. Фреските в стаите му са възложени на италианските майстори Симоне Мартино и Матео Джованети от Витерб.

Още за чудесата на Авиньон, както и за красивите вази от Малага, можете да научите от поредния епизод  на „История на изкуството за деца”.




28 март

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна