Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на университетската болница в Стара Загора вече търси нов лекар на мястото на д-р Иван Вуцов

Главният секретар и заместник-ректор на Медицинския университет проф. д-р Алексей Алексеев съобщи в интервю за "Хоризонт" дадено преди седмица, че свидетелството на д-р Иван Вуцов за кардиология е неистинско. Проф. Алексеев се позова на факти и документи за това как е извършена тази фалшификация.

След като д-р Вуцов се явява два пъти пред Държавна изпитна комисия, за да получи специалност „Кардиология“ и след като два пъти е скъсан на изпитите, той решава да се сдобие с квалификацията като престъпи закона. За тази цел обявява дипломата си за вътрешни болести за невалидна и получава дубликат за нея от Медицинския университет. Оригиналът или копие от този оригинал на дубликата той фалшифицира като свидетелство за специалност „Кардиология“. С него през 2011-а година и  с обявената си за невалидна диплома за вътрешни болести той получава правото да практикува „Инвазивна кардиология“.

Директорът на университетската болница в Стара Загора вече търси нов лекар на мястото на д-р Иван Вуцов.

Остават обаче много въпроси към институциите. На първо място е абсолютно необяснимо как така Районната здравно-осигурителна каса в Стара Загора е сключила договор с университетската болница „Професор Стоян Киркович“ за откриване на отделение по инвазивна кардиология, след като знае, че доктор Вуцов не фигурира в списъка на инвазивните кардиолози в България. Следващият въпрос е защо вече шести месец – от октомври 2014 година касата очаква  от директора на болницата да удостовери служебно, че доктор Вуцов има правото да практикува инвазивна кардиология. Това е като да очакваш да дойде Годо. На въпрос на „Хоризонт“ към НЗОК и РЗОК кога Касата ще прекъсне договора си с болницата от двете институции обясниха, че все още очакват компетентните органи да се произнесат по случая. Касата трябва да посочи колко средства ще трябва да върнат болниците и самият доктор Вуцов на пациентите, лекувани по най-скъпите клинични пътеки.

Подробностите чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна