Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Танев: Над 5000 служители са назначени в държавната администрация без конкурс за 3 години

Половината новоназначени в администрацията са се възползвали от 2 вратички в Закона

Димитър Танев
Снимка: БГНЕС

Назначенията на РБ са изключително малко и в пъти по-малко от това, което е правено през годините.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев, който е и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в НС. Танев е и един от вносителите на проекта за промени в Закона за държавния служител. Той уточни:

Справката, която ние предложихме с внасянето на Закона, показва, че в рамките на последните 3 години над 5000 служители са назначени в държавната администрация без конкурс. Само за последната година броят им е над 1700, които са назначени без конкурс и със заобикалки на закона, използвайки вратичките в съществуващия.

Мандатните длъжности се заемат без конкурси, защото политическият орган може да не се съобрази с резултатите от него, коментира Танев. Затова РБ са поставили акцент върху назначенията в държавната администрация, където работят близо 100 000 души.

Има две вратички, които съществуват повече от 10 години. Всички политически партии, които са управлявали, са се възползвали от тези вратички в Закона. Първата вратичка става въпрос за назначаване на служители на непълно работно време – примерно 7 часа или 7 часа и половина. Това назначаване е без конкурс. След известен период от време, той би могъл да бъде месец, а може и 3 дни, тези служители се прехвърлят на други свободни длъжности в администрацията. Тоест има хоризонтална проводимост и много тежка корупция. Вторият начин за влизане в държавната администрация без конкурс е, когато служител бива назначен на място, където служителят отсъства дългосрочно. Половината от администрацията, която е новоназначена, минава през тези две вратички.

Водят се разговори с администрацията на МС и за конкурсните правила, заяви Танев. Между първо и второ четене ще бъдат предложени допълнителни мерки за затягане на правилата чрез въвеждане на т.нар. "централизирани конкурси", чрез които процедурата ще бъде отделена от органа по назначаване.

Ние сме в управлението повече от 3 месеца. Всички, които са назначени по този начин и заемат места на намалено работно време, или са били назначавани по заместване, ще минат през конкурси. Убеден съм че всички политически партии ще подкрепят тези текстове, макар и неохотно, тъй като затваряме тези вратички, но струва ми се, че това вече не може да продължава.

Предвиждат се и мерки за служителите, влезли в държавната администрация през годините. Назначените ще трябва да преминат през тестове, които да оценят тяхната степен на подготовка.

Интервюто на Борислава Борисова с Димитър Танев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна