Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чиновници срещу музиканти - стъпка първа

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Уличните музиканти в Пловдив вече свирят и пеят в три различни зони според образованието, което имат и сценичните им изяви. Казват, че моделът на това парцелиране е заимстван от Лос Анжелис, Милано и Сан Франциско. В зона А ще се изявяват само изпълнители с диплома за завършено музикално образование, в зона В ще могат да свирят и пеят хора без музикално образование, но с изяви в музикални формати като например „Х фактор” или „България търси таланти” или ако са лауреати на музикални конкурси. Самоуките музиканти ще пеят и свирят по кварталите, които влизат в зона С.
Всеки уличен музикант ще има бадж със снимка, който е в различен цвят в зависимост от зоната и ще важи цяла година. Районирането вече е въведено и вече има издадени разрешителни за 40 улични музиканти.
Не съм ходила отдавна в Пловдив и не знам дали такъв голям проблем за града, който чака избирането си за европейска столица на културата през 2019, са уличните музиканти, и образованите и самоуките, но ми се струва, че с тази нова разпоредба градът под тепетата ще загуби от очарованието си.
Освен това си мисля, че може да се развихри и нова корупционна схема с издаване на дипломи за завършена музикална академия, например.
Или, представете си следния казус - за зона А улични дипломирани музиканти няма да се намерят, а в крайните квартали на града пловдивчани ще ходят на разходка, за да чуят някой развихрил се неграмотен виртуоз и да пуснат в калъфа на цигулката му някое и друго метално левче.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна