Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мило Джуканович: Черна гора работи за привличането на повече български инвестиции

| обновено на 27.03.15 в 18:41
Снимка: www.president.bg

Европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани е сред приоритетите на външната политика на България. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев, който разговаря с премиера на Черна гора Мило Джуканович.

Плевнелиев и Джуканович смятат, че регионалните проекти за транспортна и енергийна свързаност създават условия за икономическото сътрудничество между държавите от Югоизточна Европа. Президентът е подчертал, че интерконекторните връзки между газопреносните мрежи на държавите от региона трябва да бъдат изградени бързо и да бъде създадена регионална енергийна борса. Черна гора работи за привличането на повече български инвестиции, е посочил Джуканович. Двете държави биха могли да си сътрудничат в областта на транспорта, енергетиката, туризма, земеделието и производството на храни.

В процес на съгласуване е двустранно споразумение за взаимна защита на инвестициите.

България и Черна гора ще създадат съвместна група за сътрудничество в областта на енергетиката. Това стана ясно на среща на министрите на енергетиката на България и Черна гора Теменужка Петкова и Владимир Каварич. Групата ще разгледа възможностите за износ на електрическа енергия от България към Черна гора. От наша страна е изразена и готовност за помощ при въвеждане на европейското енергийно законодателство в Черна гора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна