Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организираните привърженици на "Левски" стартират кампания за акциите на клуба от мажоритарния собственик Тодор Батков

Васил Колев
Снимка: БГНЕС

Организираните привърженици на футболния "Левски" стартират масова кампания за придобиването на акциите на клуба от мажоритарния собственик Тодор Батков, стана ясно след пресконференция на представителите на тръст "Синя България" и Националния клуб на привържениците (НКП). Според председателя на тръста Васил Колев, редовите фенове се отдръпват от кампанята по дарения за "Левски", защото нямат доверие на собственика. Истинските причини за създаване на новата кампания ще бъдат обявени след края на събранието на Управителния съвет на "Синя България" в понеделник, но едно е ясно - привържениците повече няма да даряват директно в клуба с кампанията "Левски е твой", която реално спасява лиценза, а в тръста. Целта е с тези пари да бъдат купувани акциите на Батков. А кампанията носи името "Левски не е негов".

"Кампанията "Левски е твой" е огромен успех, но за да бъде той грандиозен, трябва да има доверие. Всеки трима от четирима фенове, които ние срещнахме из страната, няма доверие към Тодор Батков. В това число и влиятелните левскари. На юбилея, когато левскарската общност видя, че него го няма, нещата се случиха. Това се повтори и на празника в "Арена Армеец". Ние поехме риска да доведем инвестиции, когато го няма дразнителят. Затова миналата седмица искахме акциите от него, а той много добре знаеше, че има два варианта пред себе си. Той няма пари да се справи със ситуацията. Тръст "Синя България" в момента е по-богат от "Левски". Ако не на нас, на кого да даде акциите? Той иска ролята на машинист и ние чакаме да се докаже като такъв", каза Колев.

Васил Колев и представителят на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян подчертаха, че оставките на двете юридически дружества от Управителния съвет на "Левски" не означават абдикация. "Синя България" и НКП възнамеряват да се отдръпнат от управлението на отбора, но предложиха четирима други души, които да поемат вакантните места в УС. Това са бизнесменът Илия Козарев, директорът на "Корпоративни клиенти" в "Лукойл" Галин Вълчев, представителят на фирма "Сайтел" за страната Георги Узунов и директорът на пресцентъра на Българския футболен съюз Павел Колев.

"Ние не абдикираме от Левски, защото това ще бъде лош пример. Само привържениците могат да спасят Левски и ние работим усилено именно в тази насока. Обществото подозира, че ние сме в колаборация с Тодор Батков и сме негов параван. Или пък той на нас. Няма абсолютно нищо вярно в това. Участието ни в Управителния съвет (б.а.- допълнено от Колев с думите "под този формат") носи само негативи. Затова решихме и да се отдръпнем", заяви представителят на НКП на пресконференцията Степан Хиндлиян.

Междувременно, изключително любопитна става ситуацията в тръст "Синя България", чийто член стана Тодор Батков непосредствено преди празника "100 години Левски" през миналия сезон. Васил Колев загатна, че мажоритарният собственик на клуба ще бъде изхвърлен в момента, в който стартира кампанията, носеща името "Левски не е негов": "В понеделник имаме Управителен съвет и лично аз ще предложа Батков да бъде изключен от тръста. Той не работи за целите на организацията и няма място в нея".

Какво още каза Васил Колев може да чуете в звуковия файл!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени