Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януш Бугайски: Ако се потвърди, че LIC33 са близки до Кремъл, то това е опасност за националната сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на отбраната констатира във втори свой официален документ през последните месеци, че Кремъл води "хибридна война" в България.

В годишния доклад за състоянието на въоръжените сили пише, че "за постигане на политически цели могат да се използват икономически и търговски инструменти. Безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медина манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението."

Темата коментира в предаването "Събота 150" Януш Бугайски - старши научен сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон:

Не обичам термина „хибридна война“. Аз предпочитам да я наричам „сенчеста война“, защото се води не с военни средства, а чрез пропаганда, дезинформация, заплахи, енергийни сделки, корупция. Много са методите, чрез които администрацията на Путин се опитва да корумпира и да разклати правителствата в Централна и Източна Европа. Но и в Западна Европа.

Според Бугайски, ако се потвърди, че фирми близки до Кремъл, са купили най-голямата телекомуникационна компания и оръжеен завод у нас, то това е заплаха за българската национална сигурност:

Трябва да се имат предвид два аспекта. Първият е българската национална сигурност – ключовите сектори на индустрията се нуждаят или от правителствен надзор или от мерки за прозрачност срещу монопол на чужди купувачи. На второ място, не трябва да забравяте, че голяма част от руският бизнес е тясно свързан с Кремъл. Това е икономическото оръжие на политическата власт. Русия прави бизнес в стила на ОПЕК – по непрозрачен начин. Често тя подкупва управляващи политици или техните семейства. Това трябва да се разследва, защото то противоречи не само на европейските закони, но и на националния интерес на българската общественост.

Интервюто с Януш Бугайски можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени