Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Траурната церемония за жертвите на "Ербъс А320" ще се състои на 17 април в Кьолнската катедрала

Приятелката на втория пилот Андреас Лубиц казала в интервю, че той искал целият свят да научи за него

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Национална траурна церемония за 150-те жертви от катастрофата на самолета "Ербъс А320" на германската авиокомпания "Джърмануингс" ще се състои на 17 април в Кьолнската катедрала. На церемонията ще присъстват канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът Йоахим Гаук, съобщи говорителят на провинция Северен Рейн - Вестфалия.

Психичните проблеми на втория пилот, заподозрян за умишлено причиняване на катастрофата, не са единствената версия в разследването на инцидента, заяви френски следовател.

Личността на втория пилот, заподозрян в умишлено причиняване на катастрофата в Алпите на самолета на "Джърмънуингс", е сериозна следа, но не е единствената в разследването на този етап. Това заяви френски следовател относно разкритията за психиатричните проблеми на пилота Андреас Лубиц.

Трима френски разследващи заминаха за Дюселдорф, за да участват в разследването на катастрофата в Алпите, чиито фокус се измести към личността на втория пилот, заподозрян в умишлено разбиване на самолета.

Целта ни е да съпоставим елементите, които сме събрали от мястото на катастрофата, със събраното от германските ни колеги, каза пред телевизия БФМ ръководителят на екипа Жан-Пиер Мишел.

Според него разследването напредва, но липсват някои важни технически елементи като втората черна кутия, за да се разбере дали е имало умишлен акт, неволна грешка или техническа неизправност. Личността на втория пилот е сериозна следа, но засега никакъв елемент в живота му не обяснява такъв жест.

Френски медии разкриха, че заподозреният пилот Лубиц е познавал добре алпийската местност, където се разби самолетът, тъй като неведнъж е идвал в района със семейството си на почивка и на делтапланеризъм. Член на местния клуб твърди, че тренировките са били точно около местността на катастрофата.

Германският вестник “Билд” публикува интервю с бившата приятелка на втория пилот на самолета Андреас Лубиц. Тя твърди, че летецът казвал, че един ден ще направи нещо, което ще промени цялата система, целият свят ще научи името му и ще го помни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна