Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков отрече да се е срещал с банкера Цветан Василев

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Михаил Миков отрече да се е срещал с банкера Цветан Василев около кризата с КТБ. В интервю за сайта "Гласове" банкерът обяви, че миналото лято се е виждал с лидерите на трите най-големи политически сили, за да ги предупреди, че банката ще бъде атакувана. В интервю за "Хоризонт" Миков заяви:

Имаше индикации тогава за това, което се случва, и мисля, че аз своята позиция доста ясно я заявих и при двете срещи при президента.

Миков не потвърди, но и не отрече други лидери на партията да са се срещали с Цветан Василев.

Не бих искал да коментирам, каза лидерът на БСП Михаил Миков в предаването "12+3".

Лидерът на левицата коментира твърдението на премиера Бойко Борисов, че в ролята на опозиция той е спасил банковата система в България:

Нека публикуваме стенограмата от разговорите при президента. Аз поисках това в писмо, после по Закона за достъп до информацията, но отговорът не е в мен. Той трябва да бъде даден от президента.

По повод идеята да не се правят много критични оценки на участието на партията в управлението на Пламен Орешарски, Миков каза:

Имаше такъв нюанс в изказването на Сергей Станишев, но Националният съвет прие проекта за политическа декларация. Етапна политическа оценка е необходима на това, което се случваше през последната година и заради което ние получихме такъв урок от хората. Компромисите са част от причините, заради които ние сме в това състояние днес.

На обвинението, че по време на Националния съвет на БСП с промените в Устава на партията се е целяло да се "отстреля“ вътрешната опозиция в лицето на бившия шеф на социалистите Сергей Станишев и улесняване на смяната на председатели на местни структури, Миков заяви:

Това е лековато тълкуване и то не отразява сериозността на трите документа, приети от Националния съвет. Политическата декларация очертава курса на партията. Промените в Устава са свързани с организационното укрепване на БСП и са като продължение на приетите политико-организационни мерки отпреди 3-4 месеца, пак от Националния съвет. Сега ми звучи малко странно някои негови членове да заявяват да не се приемат промени в Устава, след като веднъж е гласуван дневният ред на Конгреса преди месец, а преди още няколко са приети политическите и организационните мерки.

Той отрече твърдението, че в БСП има два центъра на власт – около него и около бившия лидер на партията Сергей Станишев и обясни:

Това се дължи на неразбирането на функционирането на партията. Националният съвет е важният орган. Той и Изпълнителното бюро са тези, които вземат решения. Персонализирането на едно или друго решение подменя смисъла на функционирането на партията.

БСП е най-последователната опозиционна сила, която отстоява леви приоритети, още от заявяването на неучастие в едно дясно правителство. Парламентарният контрол, който поставя важните въпроси за гражданите, очертава профила на БСП.

Левицата предлага политика, която е единствената алтернатива на днешното управление и която дава перспектива за България – в икономиката, образованието, здравеопазването – за едно по-справедливо общество. 

След Конгреса, когато се очертаят левите стандарти като основа за разговори, ще стане ясно дали БСП ще се коалира с други леви партии на местните избори, заяви Миков и допълни:

Трябва да бъдем максимално отворени. Смятам, че не трябва да има "забранени“ партии от левия спектър, когато се споделят левите стандарти в местната власт.

На въпроса дали това се отнася и за АБВ, той беше категоричен:

Ако споделят тези "леви стандарти“, защо не?


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени