Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирчо Киров: Процесът срещу мен е политически, обвинението е абсурдно

Снимка: БГНЕС

Продължава делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Той е подсъдим за присвояването на близо пет милиона лева в периода 2007-2011 година, когато е начело на службата. Делото се гледа от Софийския военен съд при закрити врата. Процесът започна през 2013 година. До обвинението се стигна след одитен доклад за периода 2007-2013 година, който сочи, че Кирчо Киров неправомерно е използвал средствата за специални операции. 

Пред журналисти Кирчо Киров заяви: По силата на Закона за защита на класифицираната информация по едни вътрешни разпоредби, първите трима потребители на информацията на Националната разузнавателна служба са президентът, председателят на Народното събрание и премиерът и аз предполагам, че това е изходната позиция за призоваването на тримата свидетели.

За вас с какво ще бъдат важни тези разпити, да чуете дали те са били доволни от работата или не?

Аз съм чувал многократно, че те са били доволни от работата, но сега в други обстоятелства очаквам да го чуя. Тогава съм бил директор на НРС, сега съм подсъдим, това е разликата в обстоятелствата. За мене това дело в зародиша си е политическо, намирам обвинението за абсурдно и от тази гледна точка и делото за абсурдно, заяви бившият директор на НРС Кирчо Киров, който е подсъдим за присвояване на пари.

По делото показания даде бившият премиер Сергей Станишев, показания в същия процес ще дава премиерът Бойко Борисов, а в сряда  Георги Първанов, който беше президент до началото на 2012 година. 
Според Кирчо Киров е нормално да бъдат разпитани първите мъже в държавата, с които той е работил и които са ползвали информация на НРС. Той за пореден път каза, че намира обвиненията срещу себе си за абсурдни и от тази гледна точка намира и делото за абсурдно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна