Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Промените в НПК дават изключително големи правомощия на прокуратурата

Снимка: www.csd.bg
Във връзка със законодателните промени в Гражданско-процесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат да се даде възможност на прокуратурата да разваля съмнителни сделки, Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че и Конституцията дава правомощия на прокуратурата да влиза в дела, когато са в интерес на държавата.

Според него промените в Наказателно-процесуалния кодекс обаче противоречат на Конституцията, защото се дават изключително големи правомощия на държавното обвинение.

Прокуратурата все още не е доказала своята ефективност, когато става дума да се увеличават правомощията ѝ, заяви Марков:

Не виждам какво би възпрепятствало прокуратурата при така разписания текст на законопроекта да се намесва и да спира всякакви възможни сделки, което определено е намеса, която няма своето основание нито в Конституцията, нито в демократичния ред, който претендираме, че имаме в държавата.


Анализаторът посочи и друг притеснителен факт: Дават се изключително много правомощия на един силно централизиран орган, в който много голям дял от решенията и управлението се носят от един-едиствен човек, какъвто е главният прокурор.

Цялото интервю с Димитър Марков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени