Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на район "Искър" в столицата искат по-добро транспортно обслужване

Жителите на столичния район "Искър" настояват да се подобри транспортното обслужване, както и тарифната политика на общината.

Гражданите на "Дружба"-1 и "Дружба"-2 са ощетени от избирането на неподходящо трасе и спирки на метрото. С аргументи да се стига с 1-2 минути по-бързо от центъра до летището и да се спестят около 3-4 милиона лева беше избрано трасе и спирки, които не са удобни за хората в "Дружба". За съжаление това вече няма как да бъде променено, каза в предаването "Хоризонт до обед" Борис Цветков - председател на БСП - Искър. Организацията застава зад исканията на жителите на столичния район.

Той посочи какво предлагат хората от "Дружба" при така създадената ситуация:

Довеждащ транспорт, удобен за хората. Съчетани разписания на довеждащия транспорт и метрото. Третото нещо е тарифна политика - комбиниран билет или карта за две линии. По сегашната система сте принудени да имате или карта за цялата градска мрежа, или пътуване гратис за тези, които нямат достатъчно средства. Второто предложение е почасов билет - да си купите карта или билет за 60 или 90 минути да се сменят няколко превозни средства.

Кметът на столичния район "Искър" Ивайло Цеков обясни, че сега съществуващата транспортна схема дава възможност за довеждащ транспорт до метрото. През февруари жителите там са били запознати и с възможностите за промени.

Нещо, за което аз лично настоявам, е в рамките на първите няколко месеца след като бъде пуснато метрото до летището, след като се направи анализ на пътникопотока, който ще бъде пренасочен към ползване на метро, да се предвиди още едно разискване и възможност за допълнителна вътрешноквартална линия, каза кметът.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна