Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янчо Трончев: Абсолютно недопустимо е държавата и прокуратурата да се намесват в частни сделки

Абсолютно недопустимо е държавата и прокуратурата да се бъркат в частни сделки, каза адвокат Янчо Трончев по повод на идеята прокуратурата да може да атакува частни сделки. В интервю за предаването„Нещо повече” адвокатът обясни: Инициирането и подобен вид приемане и гласуване на извънредно законодателство за разваляне на сделки само по съмнение, че е накърнен обществен или държавен интерес означава разрушаване на фундаментални принципи на пазарната икономика, върху които е изградена Конституцията и действащите нормативни разпоредби в България. Ако тези текстове се приемат, считам, че връщаме развитието назад.

Дори някой да приема извънредни законодателни решения в момента, те би следвало да
действат занапред. Знаем ли какво ще се случи, за да дадем право на държавата и прокуратурата да се вмесва в частните гражданско-правни отношения. Ако искаме да разваляме минали сделки, означава да придадем обратна сила отново на такъв закон, който се обсъжда или приема да се гласува. В момента действащото законодателство има механизми да се атакуват подобен вид търговски сделки. Ако касае за банкови операции, в Закона за банковата несъстоятелност и кредитните институции, респективно Търговския закон, дава възможност на синдик, на квестор, могат да атакуват и да отменят сделки до 5-годишен период, ако тези сделки са в ущърб на действащото законодателство. Освен това, ако толкова се счита, че се накърнява държавен или друг обществен интерес, има механизъм, по който прокуратурата може да поиска да се отмени даден нормативен акт, да се замени с друг, но това става по съответен ред, спазвайки закона, каза още Трончев.

Според него причината за идеята за промяна в законодателството не е накърняване на обществения интерес, а желанието на политиците да имат достъп до подобни сделки: Изглежда общественият интерес в момента не напира толкова, колкото управляващите лица, които искат да имат достъп до такъв вид сделки, с промяната на това законодателство да развържат още ръцете на прокуратурата. Това е недопустимо и не би следвало да се приема. 

Трябва да се вземат превантивни мерки, а не с такива извънредни законодателни решения да се развързват ръцете и тогава съдът ще бъде затрупан със субективна преценка на някой прокурор, че тази сделка е съмнителна или уврежда обществения интерес, заяви адвокатът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени