Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция представи на работната Eврогрупа малко по-детайлни предложения за реформи

Гърция е представила пред своите кредитори малко по-подборен план за реформи, разписан на 26 страници, с надеждата в следващите няколко седмици да бъдат размразени така необходимите спешни финансови средства за страната, заяви пред журналисти висш представител на гръцкото финансово министерство след края на телеконферентна среща на работната Еврогрупа (представители на финансовите министри от еврозоната, които подготвят срещите на Еврогрупата).

Помощниците на финансовите министри от Еврогрупата проведоха двучасова телеконферентна среща с гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис относно текущите преговори между Атина и нейните кредитори.

Въпреки че беше постигнат по-нататъшен напредък, все още остават някои разногласия, посочи гръцкият източник, цитиран от агенция Market News International.

Той обясни, че в актуализираните данни на гръцките власти "не са добавени нови мерки" и не е ясно дали ще бъде премахнат изцяло спорният данък върху недвижимите имоти, който беше наложен от предходното правителство.

Текущият данък за недвижими имоти (ENFIA) е лош закон и трябва да се промени. Но ние сме решени да го направим в подходящия момент и да го направим постепенно. Новият данък ще донесе по-малко приходи, но ние имаме средства за противодействие, за да го компенсираме изцяло, допълни той.

Актуализираните предложения на гръцките власти предвиждат "първичен бюджетен излишък" за 2015-а година в размер на 1,2% от БВП, която дори е по-малко от половината от прага от 3%, изискван от международните кредитори.

В новия документ с предложения също така се залагат правителствени финансови нужди в размер на около 19 млрд. евро само за настоящата година, както и нетни бюджетни приходи между 6,1 млрд. и 7,7 млрд. евро.

Запитано дали ще има възможност за предоставяне на допълнителни траншове с финансова помощ за Гърция въз основа на развитието на преговорите, длъжностното лице от Атина отново не беше наясно, но каза, че на базата на неговите текущи оценки следва да има споразумение по пакета с реформи, което ограничава възможността за подобни траншове в бъдеще.

Телеконферентната среща премина по-добре от очакваното, но както знаете, работната Еврогрупа не може да взима решения, заяви източникът и допълни, че през следващата сряда ще се проведе друга подобна среща.

Гърция и нейните кредитори запазват своите противоречия по редица въпроси относно фискалните мерки, които са свързани с реформи в секторите за социална сигурност и трудовия пазар, както и по въпроси около процеса на приватизация.

Докато от гръцка страна заявиха, че правят отстъпки по отношение на приватизацията, но с клауза, позволяваща на държавата да участва като акционер в тези предприятия, които си избере, властите в Атина твърдо отказват да предприемат мерки, които биха позволили групови съкращения или мерки, които биха могли да доведат до орязването на пенсиите.

Запитан дали Гърция може да финансира своите нужди през април, включително изплащане на задължения към МВФ (за 450 млн. евро на 9-и април), както и плащане на пенсии и заплати, гръцкият източник заяви, че не желае да коментира.

Редица представители от ЕС заявиха в последните дни, че те не споделят оптимизма на Гърция, както и прогнозните фискални данни за 2015-а година.

Очаква се преговорите да продължат през цялата католическа Великденска почивка в опит за преодоляване на различията.

Служителят на гръцкото финансов министерство посочи, че на вчерашната телеконферентна среща на работната Еврогрупа са били изразени различни виждания, като някои от страните са предприели по-строг подход, докато други са приели по-умерена позиция към Гърция.

Запитан дали финансовите министри от Еврогрупата могат да бъдат свикани на заседание през следващата седмица, гръцкият източник заяви, че всички вие знаете, че тези срещи може да бъдат свикани по всяко време, дори и чрез телеконферентна връзка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени