Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект показва, че младежи от аутистичния спектър могат да работят в IT фирми

Високите технологи и IT секторът могат да помогнат за интегрирането на хората от аутистичния спектър. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ Павел Върбанов от Европейския софтуерен институт Център Източна Европа. В рамките на проект на института 8 младежи от аутистичния спектър са преминали на стаж, а трима са останали на работа  в IT фирми.

Институтът започва нов проект, който надгражда работата на предишния и отстранява някои грешки в него, каза Върбанов. Предизвикателствата са много, но най-голямото е плавното адаптиране на младежите към бизнес средата, особено сред тези, които са били отглеждани само у дома. Хората от аутистичния спектър обаче общуват с компютрите не по-зле от екстровертите, категоричен е той.

ITсредата може да даде много на младежите аутисти. Впечатляваща е аналогията, която прави Георги Шарков (предсeдател на Европейския софтуеърен институт - център София) между нашите мозъци и тези на аутистите, като работещи на две различни операционни системи, които трудно комуникират помежду си. Но и двете достатъчно добре се „разбират“ с компютрите. 

роботи Япония маратон

Павел Върбанов потвърди, че и по неговите наблюдения от работата с младежи аутисти, компютрите и роботите се явяват много подходящ посредник, защото снижават напрежението, което изпитват аутистите от непредвидимите човешки взаимоотношения, като ги заменят с програмируем и логически ясен алгоритъм.

Специалният педагог и логопед Росица Савова, част от екипа, който е обучавал хората от аутистичния спектър, сподели, че най-важното е преподавателят да представя обучението по важен и интересен начин, адаптиран към самия човек с аутизъм. Колежката ѝ Ваня Николова допълни, че най-важното е да се събуди интересът на самия човек от аутистичния спектър, а после тяхната прецизност и внимание към детайла могат да помогнат много.

Милена Кънчева, координатор на Гражданско движение "Помощ на лица с проблеми в развитието", също е категорична, че проектът за участие в IT индустриите доказва, че аутизмът не е болест, а възможност. Нейният син е включен в проекта и проявява мотивация и желание да работи в компютърната среда. 

Подробности можете да научите от интервютата на Ирина Недева в прикачените звукови файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна