Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: В стратегията за противодействие на корупцията липсва визия и обща цел

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов ще представят днес официално стратегията за противодействие на корупцията.

В предаването "Преди всички" Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници", заяви, че според това, което е чул за документа, в него липсва визия и обща цел:

Това, което не чух е липсващата визия и обща цел. Къде искаме да бъдем, когато тази стратегия е изпълнена. Това е важна част от инфрастуктурата на подобен документ. В рамките на своята експертиза няколкократно отправяхме различни предложения в посока на съдържанието на тази стратегия. Едно от предложенията ни е да могат инспекторатите, а и бъдещата комисия, да имат реалната възможност да проверават имотните декларации. Дали зад тези декларации стои обективното жизнено ниво на съответния служител, нито има кой да провери, нито има съответните правомощия. В процеса на изготвяне на стратегията чух коментар в медиите, че това е един хубав списък на неработещите институции. Създаването на институция сама по себе си не смятам, че трябва да предизвиква възторг. Много по-важно е тази институция да бъде мотивирана да работи. Ако тези институции, които не са специализирани, вършеха своята работа, нямаше да се стигне до там да се създава специализирана.

Калин Славов коментира и предлаганите от партиите в последните дни промени в Закона за съдебната власт. Той е на мнение, че зад подобни действия стоят по-скоро политически мотиви.

Чуйте разговора от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени