Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременното изкуство е за мислещите

Как да гледаме и разбираме съвременното изкуство? Как да разпознаваме езика, на който говори - видове, техники, материали, направления ? Какво се разбира под термина "съвременно изкуство" ?

В зона „Култура” на Радио Пловдив влиза изкуствоведката Весела Ножарова с темата „Въведение в изкуството”. То се случва в ефира сега, а иначе началото е от утре – пет поредни съботи в Пловдив, (без Велика събота) в кино „Лъки” – Дом на киното , пет лекции със свободен вход от 14 ч., организирани от фондация "Отворени изкуства".

Началото  е преди пет години в София, за първи път "Въведението..." излиза извън София, и тези пет лекции за съвременното изкуство ще се случат в Пловдив. Какво предлага В. Ножарова като покана и първа среща за тези, които ще дойдат?

Весела Ножарова: Тези пет лекции в общи линии се опитват да кажат почти всичко, което може да се каже за изкуството от края на ХХ век и от последните две десетилетия не само в света, но и в България, което сега, готвейки първата лекция, си дадох сметка, че е прекалено амбициозно и наистина може би неосъществимо, защото съвременното изкуство, особено в края на ХХ век, е изключително богато, много разнопосочно, случват се много неща, много художници работят, много течения се зараждат, има невероятно разнообразие и богатство на идеи и на неща, които се случват.

Въведение в изкуството е насочено към публика, която има любопитството да разбере начина на интерпретиране на живота днес, то е за мислещите, за търсещите отговори на важните въпроси. 

Интервюто с  изкуствоведката Весела Ножарова е в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна