Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Ксенопулос: ЕС няма да погледне добре на въвеждането на 26-процентния данък в Гърция

ЕС няма да позволи на Гърция да запази 26-процентния данък върху сделките и транзакциите за България и Кипър, прогнозира за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" председателят на Българо-кипърската бизнес асоциация Ксениос Ксенопулос. Данъкът беше наложен за сделки с фирми от страните, които имат много по-благоприятни данъчни условия от Гърция. По думите на предприемача мярката ще има негативно отражение не само върху бизнеса на инвеститорите от тези страни, но и върху гръцката икономика. 

Това беше много изненадваща и внезапна мярка от страна на гръцкото правителсто. Тя шокира много хора тук, в Кипър, както и предполагам в България. Трябва да отбележа, че мерки от такъв характер трябва да се дискутират на високо ниво, включително и с министрите от други държави, защото трябва да се оценят ефектите им от всички страни. Ние бяхме не просто изненадани, а направо шокирани от този специален данък. Смятам, че ефектът от въвеждането на специален данък ще бъде двоен. Първият ще бъде от финансово-икономически характер и това ще е отражението върху двустранните търговски отношения между страните, говоря специално за Гърция и Кипър. Вторият аспект от проблема е юридически - за законността на въвеждането на този данък само за част от страните, а не за всички. Все пак данъчните системи трябва да бъдат в синхрон с европейското законодателство. Все пак мисля, че по-сериозният проблем е от гледна точка на финансите и икономиката. 

Предриемачът има практика в Гърция и много клиенти и заедно с представители на различни организации, включително търговската камара, търси правни възможности, за да преодолеем проблема с новия данък. Кипърската търговска камара подготвя делегация, която да постави въпроса на високо ниво в Гърция. Много кипърски компании са инвестирали активи в Гърция и в България заради добрите условия за правене на бизнес от гледна точка на данъците, допълни Ксенопулос.

Трябва обаче да бъдем много внимателни, когато говорим за данъци. Имам предвид, че всичко трябва да е легално и в никакъв случай не се опитваме да избягаме от плащането на данъците или от непогасяването на някакви задължения.

Запитан дали въвеждането на 26-процентния данък няма да окаже негативно влияние на бизнес климата в Гърция и гръцкото правителство да загуби повече, отколкото печели, специалистът обясни:

Тези 26% се предполага да бъдат налагани върху внесените в страната стоки и услуги от страни като Кипър и България в Гърция. Той обаче няма да повлияе като цяло върху икономическата или финансовата обстановка в Гърция. В момента гръцкото правителство полага много усилия за стабилизиране на финансите на страната или по-скоро за оцеляването, но аз не смятам, че ще има сериозни приходи от този данък. Даже мисля, че той по-скоро ще окаже негативно влияние. Може да се окаже, че някои предприемачи ще опитат да заобиколят данъка, да навлязат в сивия сектор, за да намалят тежестта му върху бизнеса си. Това се случва и в страни като Кипър и България, където по принцип данъчната тежест е много малка. 


Според икономиста въвеждането на високия данък не може да бъде представено пред кредиторите като допълнителна възможност за постъпления в гръцкия бюджет.

Ако беше мярка за пред кредиторите, щеше да бъде известна от дълго време, а както казах, тя беше напълно изненадваща. Вярно е, че гръцкото правителство прави възможното, за да изпълни исканията на ЕС и на кредиторите, както и да може да погасява задълженията си. От друга страна обаче, самият ЕС вероятно няма да погледне добре на въвеждането на този нов данък, защото не е редно проблемите в една страна да рефлектират по този начин в други страни-членки на Съюза, каквито са България и Кипър. 

Различни източници потвърдиха, че гръцкото правителство се приготвя да не плати вноската си към кредиторите и на 9-и април ще остане без пари. Според Ксенопулос обаче никой икономист не може да прогнозира възможно ли е излизане на страната от еврозоната и връщане към драхмата:

Гръцкото правителство официално отрече тази информация, че ще останат без пари и смятат да се откажат от еврото. След като нещо е отречено официално, мисля, че не бива да се притесняваме. Лично аз съм оптимист, че правителството ще направи всичко възможно, за да се справи със сложната ситуация. Вярвам, че те ще преминат през трудностите, но това в никакъв случай няма да бъде лесно.  По въпроса дали гърците ще излязат от еврозоната, мисля, че те полагат големи усилия, за да не допуснат подобен развой.

Той коментира и възможностите пред Гърция при евентуално връщане към драхмата:

Туризмът може да се превърне в много доходоносен отрасъл за Гърция, ако страната се върне към драхмата, защото ще стане много евтина дестинация. Това ще е добре и за чуждите, и за гръцките туристи, така че нека кажем, че това е позитивен ефект. Това може да е добре и за съседните на Гърция страни, защото ще има по-голям поток от туристи към региона от другите европейски държави. На политическо ниво връщането на драхмата не ми се струва, че ще повлияе сериозно на отношенията между Гърция и съседните ѝ страни. Разбира се, с изключение на Турция, с която отношенията не са много добросъседски. Ние в Кипър това го знаем добре.

Интервюто на Марта Младенова с Ксениос Ксенопулос можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна