Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Костов: 100 км горски пътища са изградени у нас за последните три години

| обновено на 04.04.15 в 17:16
Снимка: БГНЕС

100 км горски пътища са изградени у нас за последните три години, съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Още 400 км са проектирани, но изграждането им ще се забави, защото е прекалено скъпо и сключените договори за целта са неизгодни. Липсата на добра инфраструктура в горите е една от причините за недоброто им стопанисване.

Горските пътища се изграждат по специален начин, като изискването към тях е да издържат от лек автомобил до 40-тонен камион. Затова и стойността им достига до 400 000 лева на километър, което се равнява на цената на добро шосе от републиканската пътна мрежа. Горските пътища се строят с пари от фонда за инвестиции в горите. До миналата година сумата в този фонд е била около 50 милиона лева. Само че 8 милиона лева са изгубени в КТБ, други 8 милиона са дадени като вътрешен заем на държавното дружество "Напоителни системи" и вероятността да се върнат е минимална предвид състоянието на дружеството. Миналата година във фонда са влезли около 27 милиона лева. Тази година ще бъдат с около 5 милиона по-малко, тъй като държавните горски предприятия ще инвестират повече в залесяване, уточни доц.Костов. Той каза още, че правителството ще забави изпълнението на проектите за горски пътища, тъй като някои от сключените от предишните управляващи договори са на завишени цени.

Близо 1 милион лева от бюджета на държавните горски предприятия струва идеята за електронизация на превозните билети за дървесина и поставянето на пластмасови пластини на отсечените трупи, съобщи аместник-министърът на земеделието Георги Костов. Той уточни, че това е само част от цената, която трябва да се плати за опазване на българската гора.

Електронният превозен билет и пластмасовите пластини на отсечените дървета са само част от мерките за предотвратяване на бракониерската сеч. Все по-често се наблюдава и фалшифициране на марката, която лесовъдите слагат върху дърветата, разрешени за отрязване. Марката се поставя с метален шестограм, който лесно се заличава и лесно се манипулира. Затова идеята е на следващ етап върху дърветата за изсичане вместо марка да се поставя уникална пластина, която не подлежи на фалшификация. В още по-далечна перспектива трупите ще се маркират с баркод, подобно на стоките в магазина, което ще направи невъзможно незаконното им извозване от гората. Тези идеи обаче все още не са финансово обезпечени, уточни заместник-министър Костов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна